VN-gezant Brahimi noemt toestand Syrië bijzonder slecht

24/09/12 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

De VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft de VN-Veiligheidsraad voorgehouden dat de toestand er deprimerend is.

VN-gezant Brahimi noemt toestand Syrië bijzonder slecht

© Reuters

De VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft de Veiligheidsraad van de VN in New York voorgehouden dat de toestand in dat land deprimerend is.

"De situatie is extreem slecht en ze wordt nog slechter", zei de Algerijn die aan de volkerenorganisatie verslag heeft uitgebracht over zijn reis in het conflictgebied. "Het ziet er zeer, zeer somber uit. De crisis is een bedreiging voor de hele regio en ook voor de wereldvrede", zei Brahimi. De Veiligheidsraad moet de situatie heel nauwgezet opvolgen.

Hij gaf toe nog geen kant-en-klaarconcept voor een oplossing van de crisis te hebben, maar wel "een paar ideeën" waarover hij niet uitweidde.

Franse Revolutie verdwijnt uit leerplan Universiteit van Damascus

De leiding van de afdeling Geschiedenis van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Damascus heeft de leerstof "de Franse Revolutie" (1789 tot 1794) uit het leerplan geschrapt. Dat meldden studenten en docenten van de Syrische universiteit.

Volgens het Duitse persagentschap Dpa is dat omdat de door een gewapende opstand bedreigde overheidsfunctionarissen het woord "revolutie" niet meer kunnen horen. De kennis van de bestorming van de Bastille kan echter ook nuttig zijn voor degenen die de "rebellen" in Syrië een warm hart toedragen: na de revolutie volgden immers "de Terreur" en "de Dictatuur" (onder Napoleon). (Belga/SD)

Onze partners