VN: ‘Ergste hongersnood sinds jaren ’80 bedreigt Zuid-Soedan’

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Verenigde Naties waarschuwen dat Zuid-Soedan meer dan 167 miljoen euro aan internationale hulp nodig heeft binnen de 60 dagen, of het land riskeert de ergste hongersnood in Afrika sinds de jaren ’80. Toen stierven honderdduizenden mensen in Ethiopië de hongerdood.

De VN-coördinator van humanitaire hulp in Zuid-Soedan, Toby Lanzer, trok aan de alarmbel in een bericht aan de wereldleiders: ‘Het is een race tegen de tijd. Als we nu niet investeren, zullen we de prijs later moeten betalen’, zo schrijft de New York Times.

7 miljoen mensen in gevaar

Volgens de Verenigde Naties (VN) is de crisis in het land van hetzelfde dramatische niveau als het conflict in Syrië. Bijna een derde van de totale Zuid-Soedanese bevolking – ongeveer 3,7 miljoen mensen – wordt nu al met hongersnood bedreigd.

De VN vraagt vooral te investeren in essentiële zaken als voeding, water, zaden en landbouwgereedschap. Zo kunnen de inwoners gewassen planten voor het einde van de maand mei, want dan maakt regen het planten doorgaans onmogelijk. Als de boot gemist wordt, komt de voedselvoorziening voor ongeveer 7 miljoen mensen in gevaar, met de grootste hongersnood van het continent sinds de jaren ’80 in het vooruitzicht.

In totaal is er voor 2014 bijna een miljard euro nodig om Zuid-Soedan tegen dat gevaarlijke vooruitzicht te beschermen. Maar de VN ontving amper een vierde van het nodige bedrag met 280 miljoen euro in het eerste kwartaal, wat nog minder is dan wat er in 2013 in dezelfde periode werd opgehaald.

Concurrentie met andere crisissen als Syrië en Oekraïne

Lanzer beweerde tijdens de persconferentie in Genève dat er grote concurrentie is met Syrië en Oekraïne. Hulporganisaties die onvoldoende fondsen hebben om hun acties in de Centraal-Afrikaanse Republiek te ondersteunen, vrezen evenwel voor een nakende ramp als de steun uitblijft.

Onder andere de Wereldbank en het IMF onderhandelden over respectievelijk 3 tot 13 miljard euro steun aan Oekraïne en president Barack Obama sprak over bedragen van tientallen miljoenen dollars voor Kiev.

‘De laatste tijd wordt er een enorme druk uitgeoefend op de donorlanden in verband met andere noodgevallen, maar misschien moeten we nadenken over een nieuwe manier om donaties vrij te maken voor de meest dringende situaties’, citeert de New York Times Lanzer.

Aanhoudend conflict treft zwakke landbouweconomie

Ondertussen vluchtten 255.000 Zuid-Soedanezen naar de buurlanden en nog eens 800.000 burgers werden uit hun huizen verdreven door het geweld dat in december uitbrak toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde de regering te hebben willen omverwerpen.

Ondanks een staakt-het-vuren dat in januari 2014 werd onderhandeld, gaat het geweld door. Ook de geplande vredesgesprekken in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa lijken niet snel tot een vredesakkoord te zullen leiden.

Het aanhoudende conflict heeft de reeds zwakke landbouweconomie van het land een flinke deuk gegeven. Steden en dorpen worden verwoest, de handel lijdt eronder en de olieproductie – een van de troeven van Zuid-Soedan – verminderde met ongeveer de helft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content