VN eist onafhankelijk internationaal onderzoek naar de vele burgerslachtoffers in Jemen

25/08/16 om 19:58 - Bijgewerkt om 19:58

Het doden van duizenden burgers in de burgeroorlog in Jemen moet volgens mensenrechtenexperten onafhankelijk onderzocht en internationaal strafrechtelijk vervolgd worden. Dezelfde eisen werden donderdag in Genève gesteld door de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Said Raad al-Hussein, en de organisatie Human Rights Watch (HRW).

VN eist onafhankelijk internationaal onderzoek naar de vele burgerslachtoffers in Jemen

© REUTERS

In Jemen zijn sinds maart vorig jaar minstens 3.799 burgers gedood en 6.711 verwond, verklaarde Al-Hussein bij de voorstelling van een VN-rapport over de situatie in het Zuid-Arabische land. Alle betrokken gewapende groepen hebben zich schuldig gemaakt aan zware misdaden tegen de bevolking.

De Hoge VN-Commissaris riep de internationale gemeenschap op om de oprichting van een internationale onafhankelijke raad mogelijk te maken, die met een mandaat voor een omvangrijk onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen zou belast worden. De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry uitte zich bij een bezoek in Saoedi-Arabië bezorgd over de berichten over de vele burgerslachtoffers bij de luchtaanvallen van de door de Saoedi's geleide Arabische coalitie.

Aanvallen in Jemen

De aanvallen van de coalitie van soennitische monarchieën, die zonder VN-mandaat oorlog voeren, begonnen in maart 2015 en zijn gericht tegen de sjiitische Houthi-rebellen. Bij die bombardementen worden ook steeds weer humanitaire instellingen, markten en trouwfeesten getroffen. Vele onschuldigen werden daarbij gedood.

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft onlangs haar personeel uit het land teruggetrokken en als reden "de willekeurige bombardementen" en "de onbetrouwbare beloftes" van de militaire coalitie aangegeven. "De Saoedische regering heeft zich bereid verklaard de onrustwekkende berichten te onderzoeken om alle tragedies in de toekomst te vermijden", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Zijn Saoedische collega Adel al-Jhubeir benadrukte dat Saoedi-Arabië bij zijn luchtaanvallen "uiterst voorzichtig" te werk gaat en elk bericht over civiele slachtoffers controleert. Ondanks dit alles bekrachtigde Kerry evenwel de steun van de Verenigde Staten aan het militair engagement van de rijke Golfstaten in het straatarme buurland.

'Bevolking heeft recht op vervolging van verantwoordelijken'

De Geneefse directeur van HRW, John Fisher zei dat de Jemenitische bevolking het recht heeft op vervolging van de verantwoordelijken voor de misdaden op burgers. De VN-Mensenrechtenraad moet daar ten laatste in september voor zorgen. Eerder al bleven de inspanningen van een nationale onderzoekscommissie zonder resultaat.

Volgens het VN-rapport lijden 7,6 miljoen Jemenieten aan ondervoeding. Drie miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven. Het rapport lijst de vele willekeurige aanvallen op tegen burgers. Daartoe behoren bombardementen op woongebieden, markten, ziekenhuizen en scholen. Burgers werden met clusterbommen en landmijnen en door sluipschutters gedood. Bovendien worden kinderen onder dwang gerekruteerd en als strijders ingezet.

"De gevolgen van het conflict voor de bevolking zijn verschrikkelijk", klinkt het in het VN-rapport. "De internationale gemeenschap heeft op juridisch en moreel vlak de plicht maatregelen te nemen om de wanhopige noodsituatie van de mensen te lenigen." In het straatarme Jemen vechten Houthi-rebellen tegen de internationaal erkende president Abed Rabbo Mansur Hadi, die door de Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie wordt geholpen, zij het zonder VN-mandaat. (Belga/NSK)

Onze partners