VN: ‘Bijna de helft van Syrische bevolking is op de vlucht’

Syrische vluchtelingen springen over prikkeldraad nabij de Turkse grens © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Meer dan 3 miljoen Syriërs zijn de burgeroorlog in hun land ontvlucht sinds maart 2011. Het gaat over een miljoen extra vluchtelingen het afgelopen jaar alleen al. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) gemeld. Ondertussen wordt het steeds moeilijker om het land uit te geraken.

De Verenigde Naties waarschuwen voor de vluchtelingencrisis in Syrië die alsmaar verergert en nu een recordaantal van 3 miljoen vluchtelingen heeft bereikt. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) voegde eraan toe dat het aantal geen rekening houdt met honderdduizenden anderen die het land ontvluchtten zonder zich effectief als vluchteling te registreren.

Minder dan een jaar geleden was er nog sprake van 2 miljoen vluchtelingen, aldus de UNHCR. De organisatie wijst op rapporten over ‘steeds gruwelijkere situaties in het land’ om de enorme toename afgelopen jaar te verklaren.

‘In sommige steden wordt de bevolking omsingeld. Mensen lijden honger. Burgers worden geviseerd en willekeurig vermoord’, aldus de UNHCR in een bericht van persagentschap Agence France-Presse.

Bijna 50 procent bevolking op de vlucht

Het conflict in Syrië heeft sinds de start ervan in maart 2011 aan meer dan 191.000 mensen het leven gekost. Behalve de miljoenen vluchtelingen, heeft het geweld 6,5 miljoen burgers ontheemd. Zij sloegen binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht.

Alles bij elkaar genomen, komt het erop neer dat bijna 50 procent van de Syriërs op de vlucht is, meent de UNHCR. Meer dan de helft van de vluchtelingen en ontheemden zijn kinderen.

De meeste vluchtelingen trokken naar buurlanden als Libanon – waar nu 1,14 miljoen Syriërs worden opgevangen, Jordanië (608.000) en Turkije (815.000). De impact van die vluchtelingenstroom op de economie, infrastructuur en bevoorrading van die landen is ‘enorm’, benadrukt de UNHCR. Ook zou bijna 40 procent van de vluchtelingen er in erbarmelijke omstandigheden leven.

‘Families zijn in shock, uitgeput, angstig en hebben geen geld meer als ze in de buurlanden arriveren’, zegt de vluchtelingenorganisatie. Volgens de UNHCR zijn de meesten al een jaar of langer op de vlucht, velen binnen de landsgrenzen van dorp tot dorp, voordat ze besluiten de grens over te steken. ‘Voor de een op de acht Syriërs die vluchteling zijn, was de grens oversteken de laatste optie’, zegt de UNHCR.

Bewapende checkpoints

Ondertussen lijkt het erop, dat het land ontvluchten steeds moeilijker wordt. De vluchtelingenorganisatie meent dat mensen dwangsommen moeten betalen aan een toenemend aantal bewapende grensposten. Wie via de woestijn naar het oosten van Jordanië vlucht, moet dan weer betalen aan smokkelaars die hen ‘veiligheid’ beloven.

De acties om de Syrische vluchtelingen te helpen, vormen volgens de VN-organisatie de grootste operatie in het 64-jarige bestaan ervan.

‘De Syrische crisis is de grootste humanitaire noodtoestand van onze tijd. Toch slaagt de wereld er niet in de vluchtelingen of de landen die hen opvangen, te steunen’, citeert AFP het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, Antonio Guterres.

1,5 miljard euro te kort

‘De reactie op de crisis is dan wel genereus geweest, de bittere waarheid is dat het nog steeds niet voldoet aan de noden’, voegde hij eraan toe in zijn statement.

Donoren hebben meer dan 3,1 miljard euro gegeven om de slachtoffers van het conflict te helpen, maar volgens de UNHCR is er nog eens 1,5 miljard euro nodig tegen het einde van 2014 alleen al om tegemoet te komen aan de dringende noden van de vluchtelingen.

De organisatie zei uiteindelijk ook bezorgd te zijn over honderden Syriërs die vastzitten in het afgelegen Obaidi-vluchtelingenkamp in Irak nadat de VN en andere groepen gedwongen werden hun kantoren en opslagplaatsen te verlaten toen de regio overgenomen werd door jihadisten van de Islamitische Staat (IS).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content