VN: België stemt tegen opstart onderhandelingen over verbod op kernwapens

28/10/16 om 10:27 - Bijgewerkt om 11:15

Met een grote meerderheid hebben de lidstaten van de Verenigde Naties een historische resolutie aangenomen waarin wordt afgesproken om in 2017 te beginnen onderhandelen over een algemeen verbod op kernwapens. Ons land stemde zoals verwacht tegen, net als acht van de negen landen met kernwapens.

VN: België stemt tegen opstart onderhandelingen over verbod op kernwapens

Protest in 2005 tegen de aanwezigheid van kernwapens in België. © BELGA

De stemming vond plaats in een subcommissie van de Algemene Vergadering, waar 123 lidstaten voor de niet-bindende resolutie stemden en 38 tegen. Zestien landen onthielden zich.

De resolutie moet nog gestemd worden tijdens de plenaire zitting van Algemene Vergadering van de VN. Verwacht wordt dat ze ook daar zal worden goedgekeurd.

België tegen

Nucleaire grootmachten als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden sterk gelobbyd tegen de resolutie. Uiteindelijk stemden 27 van de 28 Navo-lidstaten, waaronder zoals verwacht België, tegen - enkel Nederland onthield zich.

Volgens Buitenlandse Zaken zou de creatie van een parallel proces rond een kernwapenverbod niet bevorderlijk zijn voor vooruitgang in het Non-proliferatieverdrag. 'Integendeel, het riskeert de globale politieke betrokkenheid bij de uitvoering van het Non-proliferatieverdrag te ondermijnen', is te horen.

Een tweede reden voor de Belgische tegenstem is het beleid van de NAVO. 'Het afschrikkingsbeleid van de NAVO blijft gebaseerd op een mix van conventionele en nucleaire strijdkrachten. België staat een multilaterale benadering van haar veiligheidsbeleid voor.'

Lees ook: 'België wil start van onderhandelingen blokkeren'

Van de 9 landen met kernwapens stemden de VS, Rusland, Frankrijk, het VK en Israël tegen, Noord-Korea voor en onthielden China, India en Pakistan zich. Bekijk de resultaten van de stemming.

Wat?

De resolutie, die werd ingediend door Oostenrijk, Brazilië, Ierland, Mexico, Nigeria en Zuid-Afrika, voorziet in de organisatie van twee conferenties, van 27 tot 31 maart en van 15 juni tot 7 juli 2017 in New York, om 'te onderhandelen over een wettelijk bindend instrument om nucleaire wapens te verbieden, wat zal leiden tot de volledige eliminatie ervan'.

'Het opstellen van een verdrag zou een manier kunnen zijn om op het gebruik en het bezit van nucleaire wapens een stigma te kleven, wat eventueel kan leiden tot de denuclearisatie van de landen', aldus de directeur van de ngo International Campaign to Abolish Nuclear Weapons Beatrice Fihn aan persbureau DPA. Volgens haar verwacht niemand dat de landen meteen overgaan tot een ontwapening, maar dat wel een signaal moet gegeven worden dat nucleaire wapens illegaal zouden moeten zijn.

Een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten verklaarde dan weer dat het land 'de visie van de voorstanders van een verbod begrijpt, maar bezorgd is over het negatieve effect van het willen instellen van een ban zonder rekening te houden met de overkoepelende veiligheidssituatie'. (Belga/KVDA)

Onze partners