Vluchtelingencrisis: SP.A pleit voor gecoördineerde Europese aanpak

31/08/15 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:56

SP.A wil dat België voortrekker is van een gecoördineerde aanpak van de vluchtelingencrisis. Daarnaast pleit de partij voor 'safe havens' aan de buitengrensen van de EU, waar vluchtelingen terecht kunnen voor eerste hulp.

Vluchtelingencrisis: SP.A pleit voor gecoördineerde Europese aanpak

© reuters

'De verschillende lidstaten pakken de vluchtelingencrisis op verschillende manieren aan. Dat toont dat er dringend een gecoördineerde Europese aanpak nodig is op alle vlakken', zo meldt SP.A in een persbericht.

SP.A roept de Belgische regering op om voortrekker te zijn van deze aanpak, actief te werken aan een tijdelijke erkenning voor oorlogsvluchtelingen en om een solidaire spreiding over de Europese Unie te realiseren. De partij wil ook opnieuw een schip naar de Middellandse Zee te sturen om levens te redden.

'Safe Havens'

SP.A vraagt de EU om in het kader van haar veiligheidsbeleid 'safe havens' aan haar buitengrenzen voor oorlogsvluchtelingen op te zetten. Daar zouden oorlogsvluchtelingen terecht kunnen voor eerste hulp en zich in een veilige omgeving bevinden, weg van mensensmokkelaars.

Eerder vorige week pleitte europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) al vanuit Europees standpunt voor de gezamenlijke Europese aanpak van de crisis, maar stipte ze aan dat het meestal de lidstaten zijn die tegenwerken.(NSK)

Lees meer over:

Onze partners