Vluchtelingencrisis: Europese Commissie komt met verdeelmechanisme voor opvang

13/05/15 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

De Europese Commissie presenteert eind deze maand een voorstel voor een tijdelijk verdeelmechanisme voor de opvang van bootvluchtelingen. Eind dit jaar volgt een permanent Europees systeem voor herplaatsing in noodsituaties als gevolg van een massale toestroom.

Vluchtelingencrisis: Europese Commissie komt met verdeelmechanisme voor opvang

Jean-Claude Juncker © AFP

Dat is één van de speerpunten in het actieplan van de Europese Commissie om de bootvluchtelingencrisis op de Middellandse Zee aan te pakken en meer vorm te geven aan een Europees migratiebeleid.

Quota

Hoe de verdeling zal gebeuren en welke lidstaten hoeveel vluchtelingen moeten opnemen, is nog niet beslist.

Onder de EU-landen heerst er verdeeldheid over de quota. Onder andere het Verenigd Koninkrijk en de Baltische staten zien het niet zitten om een bepaald aantal vluchtelingen te moeten opvangen. De zuidelijke lidstaten waar nu de meeste migranten aankomen, Italië, Griekenland, Malta en Cyprus, zijn dan weer wel gewonnen voor een verplicht quotasysteem.

Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is zo'n spreiding echter niet meer dan normaal, zo maakte hij na de bekendmaking van het actieplan duidelijk via Twitter.

Verder wil de Commissie dat de lidstaten 20.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan vluchtelingen die zich momenteel buiten Europa bevinden. Daarvoor wordt 50 miljoen euro uitgetrokken. De voorstellen dreigen op zware tegenkanting te stuiten in sommige lidstaten.

Operaties

Eerder toonden de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich wel bereid om het budget en de middelen van de Europese operaties Triton en Poseidon op de Middellandse Zee te verdrievoudigen en een militaire operatie op touw te zetten om netwerken van mensensmokkelaars op te rollen. De Commissie voorziet nu ook 60 miljoen euro noodfinanciering voor de zuidelijke lidstaten.

De Commissie onthulde ook een aantal ideeën om het Europese migratiebeleid op langere termijn te versterken. Het Europees dagelijks bestuur wil onder meer werk maken van een coherente uitvoering van het gemeenschappelijk asielbeleid en breekt een lans voor een uitbreiding van de bevoegdheden van grensbewakingsagentschap Frontex en voor een nieuw beleid voor legale migratie. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners