'Vluchtelingencrisis Calais is Europees probleem'

02/08/15 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Theresa May en Bernard Cazeneuve, ministers van Binnenlanse Zaken van Groot-Brittannië en Frankrijk, roepen de andere Europese landen op mee te helpen de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. Het is geen probleem van hun twee landen alleen, zeggen ze. "Andere Europese landen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen."

'Vluchtelingencrisis Calais is Europees probleem'

© Belga

Beide politici hebben het in een opiniestuk in de Britse krant Sunday Telegraph over een "globale migratiecrisis". In Calais in Noord-Frankrijk komt de wanhoop van veel vluchtelingen tot uiting: nachten na elkaar proberen honderden migranten via de Kanaaltunnel de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, waarbij ze zelfs hun eigen leven op het spel zetten.

Frankrijk en Groot-Brittannië kondigden al extra maatregelen aan, zoals een betere omheining, meer camera's en de inzet van private veiligheidsagenten.

Maar beide landen roepen nu de hulp in van de rest van de EU. "Dit is geen kwestie van twee landen alleen. Het is een prioriteit op zowel Europees als internationaal niveau. Velen die hier in Calais stranden, hebben al een weg afgelegd door Italië, Griekenland of andere landen. Daarom roepen we de andere lidstaten op, en de hele EU, om dit probleem aan de wortel aan te pakken".

(Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners