'Vluchtelingen tegenhouden, desnoods met vuurwapens'

31/01/16 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:14

Frauke Petry, van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft gezegd dat de Duitse politie gebruik zou moeten kunnen maken van vuurwapens om vluchtelingen buiten de grenzen te houden. De uitspraak veroorzaakt nogal wat beroering in Duitsland.

'Vluchtelingen tegenhouden, desnoods met vuurwapens'

© Reuters

AfD-voorzitster Frauke Petry vindt dat de politie "in geval van nood" gebruik zou mogen maken van vuurwapens om vluchtelingen te verhinderen via Oostenrijk Duitsland binnen te komen.

'We hebben nood aan uitgebreide grenscontroles zodat er niet meer zo veel ongeregistreerde vluchtelingen via Oostenrijk het land kunnen inreizen.', zei Petry gisteren. "Indien nodig moeten we ook hekkens plaatsen. Als vluchtelingen over die hekken proberen te klauteren, moet de politie zo'n illegale grensoverschrijding stoppen. Indien nodig moeten agenten gebruik maken van hun vuurwapen.

Volgens Petry moet dat wel altijd het 'laatste redmiddel' zijn.

Verschillende politici van andere partijen drukten al hun afschuw uit. En ook de polite is verontwaardigd.

'Geen enkele agent is bereid op migranten te schieten. Wie dergelijke radicale methodes suggereert, wil duidelijk de rechtsstaat afschaffen en de politie als instrument inzetten', klinkt het bij de politievakbond GdP.

AfD scoort in peilingen

Dat de opmerkingen zo veel beroering veroorzaken heeft te maken met het feit dat AfD het wel goed doet in de peilingen. De eurokritische en islamofobe Alternative für Deutschland (AfD) haalt in de wekelijkse peiling van Bild am Sonntag een record van 12 pct van de stemintenties, 2 pct meer dan vorige week. Ze blijft daarmee, net als vorige week, de derde partij in Duitsland.

De regerende christendemocraten halen dan weer, met 34 pct, hun slechtste resultaat sinds juli 2012.

Ook colitiepartner SPD zakt, en komt uit op 24 pct. De partij liet zich de voorbije weken al enkele keren opmerken door radicale uitspraken in het vluchtelingendebat.

Ook bondskanselier Angela Merkel voelt de druk toenemen om aar asielbeleid aan te passen. Zij zei gisteren dat de vluhtelingen uit Syrië en Irak terug naar hun land moeten als de oorlog daar is afgelopen. (Belga/JH)

Onze partners