Vluchtelingen 'keren terug naar de hel' om via Syrië Europa te bereiken

22/09/15 om 02:45 - Bijgewerkt om 02:52

Syrische vluchtelingen, die al jaren in Jordaanse opvangcentra zitten, "keren terug naar de hel", naar Syrië, in de hoop Europa te kunnen bereiken.

Vluchtelingen 'keren terug naar de hel' om via Syrië Europa te bereiken

Het vluchtelingenkamp bij de Jordaanse stad Al-Azraq © REUTERS

Dat beschrijft The Washington Post in een reportage uit Libanon en Jordanië.

Volgens de krant, die steekproefgewijs met vluchtelingen praatte en die ondertussen naar tendensen zocht bij hulporganisaties, is er een groeiende groep van de bijna 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon, die na jaren van verslechterende omstandigheden in opvangcentra kiest voor de vlucht vooruit. In Libanon is dat vaak een bootreis naar Turkije, in de hoop van daaruit Europa te kunnen bereiken, maar wie arm is en wanhopig in Jordanië heeft vaak als enige optie om opnieuw Syrië te doorkruisen.

"Gedreven door wanhoop en door beelden van mensen in Europa verkopen velen hun laatste bezittingen om voor de verraderlijke tocht te betalen", aldus de Post.

"Ik keer terug naar de hel", zegt Zeid Saad, 28, die er twee jaar in Jordanië heeft opzitten, aan de vooravond van zijn nieuwe tocht.

We hebben geen keuze, voegt hij toe, "we leven ofwel in waardigheid of sterven terwijl we proberen dat te doen".

Grenzen sluiten

Er speelt volgens de krant zowel de lokkende werking van de beelden uit Europa, als de verslechterende situatie in en om de kampen, waar volgens de krant steeds meer beperkingen gelden, spanningen met de lokale bewoners en terugvallende hulp van internationale instanties. Het World Food Program spendeert in vele gevallen nog slechts 14 dollar per maand per vluchteling. Soms wordt voedselhulp helemaal stopgezet. De vluchtelingen zijn het wachten zat, en hebben na 3-4 jaar alle hoop verloren op een vergelijk in Syrië dat een terugkeer mogelijk maakt.

De spaarcenten van de vluchtelingen zijn op, of raken op. De laatste familiejuwelen raken verkocht. En de berichten uit Europa geven enige urgentie, omdat steeds meer landen grenzen lijken te sluiten.

Er zijn tekenen dat dit een groeiende trend is in de kampen van Jordanië en Libanon, zegt Joel Millman van de International Organization for Migration in de krant.

.

Meer paspoorten, meer die terugkeren

De voorbije weken zijn er volgens het persagentschap AP op de Syrische ambassade in Jordanië 10.000 paspoorten voor Syriërs uitgegeven of vernieuwd

Volgens hulpverleners leggen familieleden bijeen om toch iemand in staat te stellen de overtocht te wagen, de smokkelaars te betalen, in de hoop dat die ene overleeft en dan later anderen kan laten overkomen.

Er is, volgens het VN-Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen, een toenemend aantal vluchtelingen dat terugkeert naar Syrië. Op sommige dagen zijn het er vanuit Jordanië 200, ruim het drievoudige van het aantal in juli.

Wat die terugkerenden precies van plan zijn, valt niet te achterhalen, maar de krant vermoedt dat velen de gevaarlijke tocht naar Turkije aanvatten. Er worden in ieder geval onderling tips over minder onveilige routes uitgewisseld.

(RR)

Onze partners