‘Vluchtelingen’ is woord van het jaar in Duitsland

© Reuters

Het woord “Flüchtlinge” is in Duitsland verkozen tot woord van het jaar 2015, zo meldt de Vereniging voor de Duitse Taal.

De jury in Wiesbaden koos het woord uit zo’n 2.500 woorden die dit jaar kenmerkend waren voor het Duitse politieke, economische en sociale leven. De vluchtelingenstroom beheerste, vooral vanaf de zomer, het Duitse maatschappelijke debat. Naar schatting een miljoen vluchtelingen vroegen dit jaar asiel aan in Duitsland. De meesten zijn afkomstig uit Syrië, maar ook uit Afghanistan, Afrikaanse en andere landen.

Ook de rest van de top drie sluit nauw aan bij de actualiteit. Op de tweede plaats staat “Je suis Charlie”, de uitdrukking waarmee mensen na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in januari massaal hun solidariteit uitdrukten.

Op de derde plaats eindigt het woord “Grexit”, dat verwijst naar de mogelijke Griekse uitstap uit de eurozone tijdens de onderhandelingen in de eerste jaarhelft over Europese steun aan Athene.

De Vereniging voor de Duitse Taal verkiest het “woord van het jaar” al sinds 1971. In 2014 werd voor het woord “Lichtgrenze” – lichtgrens – gekozen. Dat verwees naar de duizenden witte ballonnen die tijdelijk te zien waren op de plaats waar 25 jaar eerder de Berlijnse muur stond. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content