Vluchtelingen in Zwitserland mogen slechts 1.000 Zwitserse frank bezitten

15/01/16 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:33

Vluchtelingen die zich in Zwitserland aanmelden, mogen niet meer dan 1.000 Zwitserse frank (914 euro) bijhouden. De rest moeten ze afgeven om hun verblijf in het land te bekostigen.

Vluchtelingen in Zwitserland mogen slechts 1.000 Zwitserse frank bezitten

© Reuters

Na Denemarken zal nu ook Zwitserland het bezit van vluchtelingen controleren. Ze mogen niet meer dan 1.000 Zwitserse frank (914 euro) bijhouden. Dat schrijft The Guardian op basis van de Zwitserse zender SRF. Een vluchteling die in Zwitserland mag blijven en werken, zal tien jaar lang tien procent van het loon moeten afgeven totdat 15.000 Zwitserse frank is terugbetaald.

Terugbetalen

Deze maatregel dient om vluchtelingen en asielzoekers mee te laten bijdragen in de kost van hun opvang, laat het Zwitserse migratieagentschap SEM weten. "Iemand die ervoor kiest om binnen de zeven maanden het land te verlaten, krijgt zijn geld terug", zegt een SEM-woordvoerder.

Wie in het neutrale land mag blijven, zal wel tien jaar lang tien procent van zijn loon moeten afgeven totdat de som van 15.000 Zwitserse frank is terugbetaald, aldus nog de Zwitserse zender.

Denemarken

In Denemarken zijn de rechtse regering en de belangrijkste oppositiepartij het eens geworden om bezittingen van vluchtelingen te confisqueren om met dat geld hun verblijf in het Scandinavische land te bekostigen. Dit kan op heel wat protest rekenen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Het voorstel werd afgeschilderd als 'kleinzielig en wreed' en tegenstanders hebben zich openlijk afgevraagd of de regering 'ook de gouden tanden van asielzoekers zal trekken?' Het idee van juwelen af te pakken van vluchtelingen, heeft een bittere connotatie in Europa. De nazi's namen immers grote hoeveelheden goud en andere kostbaarheden van de Joden in beslag. (Belga/AVE)

Onze partners