Vluchtelingen: Griekenland wil eind februari hotspots klaar hebben

01/02/16 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:56

Griekenland wil ten laatste eind deze maand de vijf geplande centra voor de registratie van asielzoekers gebouwd hebben. Die zogenaamde hotspots moeten op de eilanden in het oosten van de de Egeïsche Zee komen.

Op het vasteland worden nog eens twee grote centra, met een opnamecapaciteit van elk ongeveer 4.000 asielzoekers, gepland. Dat besloot de Griekse regering afgelopen weekend. Tot en met 30 januari zijn 58.600 vluchtelingen vanuit Turkije in Griekenland aangekomen, maakte het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR bekend. Ter vergelijking: in juli vorig jaar kwamen 55.000 mensen via Griekenland de EU binnen. In november had Turkije de EU beloofd om de vluchtelingenstroom in te perken.

Voor de opvang van vluchtelingen zullen ook verschillende vroegere kazernes ingezet worden. Het Griekse leger zal de opvang overnemen, aldus de regering zondagavond laat. "Griekenland zal al zijn verplichtingen nakomen", klonk het in een verklaring van de regering. Tot nu is slechts een opvangcentrum, op het eiland Lesbos, volop in gebruik. De vier andere moeten op de eilanden Chios, Samos, Leros en Kos komen. Die wou Athene eigenlijk tegen eind 2015 klaar hebben, maar door een gebrek aan personeel moest dat uitgesteld worden. Daardoor heeft de EU voorlopig nog niet alle beloofde extra krachten naar Griekenland gestuurd.

De twee grote centra op het vasteland komen in twee kazernes, een in een voorstad van Athene en een in een voorstad van Thassaloniki. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners