Vlucht Wilders naar Amerika?

23/04/12 om 18:54 - Bijgewerkt om 18:54

Geert Wilders trekt binnenkort waarschijnlijk, net als Ayaan Hirsi Ali naar de Verenigde Staten waar hij zijn bekendheid zal aanwenden om een vetbetaalde job binnen te rijven. Dat schrijft opiniemaker en jurist Sander Terphuis na de val van de Nederlandse regering in De Volkskrant.

Vlucht Wilders naar Amerika?

© Reuters

Het anti-islam boek van Wilders dat binnenkort officieel uitkomt, dient volgens jurist Sander Terphuis gezien te worden als een sollicitatiebrief voor een topfunctie in de VS, schrijft De Volkskrant. 'Het is wel heel erg pijnlijk voor Henk, Ingrid, de AOW'ers en in feite voor het hele land dat Wilders ons gebruikt als springplank voor zijn eigen succes en positie.'

'Waarom trok Wilders de stekker uit de Nederlandse regering?', vraagt Terphuis zich af. Volgens de jurist hebben VVD en CDA hun best gedaan om telkens weer alle wensen van de PVV van Wilders in te willigen. Wilders had alle kaarten in huis om iets te betekenen.

Terphuis: 'Wilders heeft de touwtjes niet meer in handen'

'Bovendien heeft Wilders de touwtjes binnen de PVV niet meer helemaal in handen,' schrijft Terphuis. 'Steeds vaker verlaten PVV-ers zijn partij. Zowel binnen gemeenten als binnen de provincies en ook in de Tweede Kamer keren mensen Wilders de rug toe. Wilders ziet dat zijn PVV langzamerhand uit elkaar valt en dat zijn positie in gevaar komt. Vraag is of over een paar jaar de PVV nog bestaat.'

Volgens Terphuis zal het niet lang duren eer Geert Wilders de overstap maakt naar Amerika. 'Denk aan de weg die ook Ayaan Hirsi Ali heeft gevolgd. Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen Ayaan en Geert. Ze verlieten allebei de VVD, zij maakten allebei een film over moslims. En ze schreven allebei een boek over de islam.

'Populariteit te danken aan de islam en moslims'

Bovendien hebben zij allebei hun populariteit en succes te danken aan de islam en moslims. Het zal hen sieren als zij dit een keer erkennen. Ayaan werkt nu bij het Enterprise Institute in Amerika met een topsalaris.'

'Het anti-islam boek van Wilders dat binnenkort uitkomt, dient naar mijn mening dan ook gezien te worden als zijn sollicitatiebrief voor een topfunctie in de VS.' zegt Terphuis. 'Hij is Nederland loyaal zolang zijn positie niet in het geding is. De laatste keer dat Ayaan naar Nederland kwam, was toen zij haar nieuwe boek wilde presenteren voor verkoop. Met een goed gevulde portemonnee ging zij weer terug naar de VS. En Wilders is nu aan de beurt.

Je vraagt je af wat de waarde is van dit soort mensen voor ons land. Veel tijd, geld en energie ging in de afgelopen anderhalf jaar verloren vanwege de onzinnige acties van Wilders. Denk aan al die ophef over de hoofddoek van de koningin tijdens haar staatsbezoek aan Oman. En dat beledigende taalgebruik in de richting van de Turkse president. En die onzinnige actie rondom het Polenmeldpunt dat ons land veel schade heeft berokkend. Zaten wij nou echt te wachten op dit soort onzinnige acties van Wilders, of deed hij dat allemaal voor eigen gewin?

Elsevier: 'Achterban van Wilders wordt hier niet beter van'

In Elsevier zegt redacteur Syp Wynia dat niemand beter wordt van de beslissing van Geert Wilders om de stekker uit de regering te trekken, ook zijn eigen achterban niet. Nederland staat volgens Wynia voor een hoogst onzekere toekomst nu het gat in de begroting niet gedicht wordt. De toch al bestaande onzekerheid wordt nog groter, waardoor het vertrouwen bij consumenten, huizenkopers en ondernemers verder wordt geschaad en de werkloosheid extra zal oplopen.

De door Wilders (en de SGP) gedoogde coalitie van VVD en CDA was de enige combinatie die niet wilde dralen om orde op zaken te stellen. Wilders maakte een zware bocht naar links. Daar wordt niemand beter van. (EE)

Lees meer over:

Onze partners