Vlucht MH370: nog enkele uren te gaan

© Reuters

De batterijen van de zwarte doos van de Boeing 777 van Malaysia Airlines kunnen het op elk moment begeven. Net nu vinden reddingswerkers het meest veelbelovende aanknopingspunt tot nog toe.

Het schip Ocean Shield van de Australische marine dat deelneemt aan de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysian Airlines, heeft in de Indische Oceaan akoestische signalen opgepikt die ‘overeenstemmen’ met de signalen die door de zwarte dozen van een vliegtuig worden uitgezonden.

De Ocean Shield is uitgerust met een 35 kilo zware sonde die aan een kabel hangt. Die sonde kan de geluidssignalen die zwarte dozen uitzenden, opvangen. Het schip ving twee keer het signaal op, waarvan één gedurende meer dan twee uur.

‘Het meest veelbelovende aanknopingspunt tot nu toe’, aldus Angus Houston, de chef van de coördinatiegroep voor de zoekoperatie. Houston roept echter op tot voorzichtigheid, omdat het nog dagen kan duren om te bevestigen dat de signalen afkomstig zijn van de zwarte doos van de vermiste vlucht. ‘We hebben nog een hoop nauwgezet werk te verrichten om te bevestigen dat dit de plaats is waar het vliegtuig het water raakte’, aldus Houston. ‘In zee, op grote diepte, gaat er niets snel.’

Chinese signalen

Eerder had ook het Chinese schip Haixun 01 signalen opgevangen bij de zoekoperatie op de Indische Oceaan, maar omdat de Chinese apparatuur veel minder gespecialiseerd is, twijfelen sceptici of de Chinezen daadwerkelijk iets gevonden hebben.

De ‘black box’ kan helpen om het mysterie rond de Boeing op te helderen. Ze bevat gegevens als koers, hoogte en snelheid, en ook gesprekken en geluiden in de cockpit.

Omdat de batterijen na ongeveer 30 dagen leeg zijn, zal de zwarte doos waarschijnlijk vanaf 7 april geen signalen meer uitzenden. Daarna wordt het nog moeilijker om het vliegtuig terug te vinden. Aan de zoekoperatie nemen 14 vliegtuigen en 9 schepen deel.

Het toestel met 239 mensen aan boord verdween tijdens vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Peking en stortte vermoedelijk in de Indische Oceaan. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content