Vlucht MH17 neergeschoten door Buk-raket (video)

Het gereconstrueerde wrak van het toestel van vlucht MH17 tijdens de voorstelling van het eindrapport. © Reuters

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) reconstrueerde in haar lang verwachte onderzoeksrapport de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Ook is er duidelijkheid over de situatie van de inzittenden.

Vlucht MH17 is volgens de OVV getroffen door een Buk-raket afgevuurd vanuit een gebied van 320 vierkante kilometer in Oost-Oekraïne. Volgens de OVV maken de pro-Russische rebellen daar de dienst uit. Het is uitgesloten dat MH17 door een ander toestel, bom of meteoor tot ontploffing is gebracht, aldus het rapport.

Dit scenario werd al eerder naar voren gebracht. Het Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de daders en verantwoordelijken voor het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, meldde eerder dit ook als het meest waarschijnlijke scenario te zien.

De Onderzoeksraad oordeelde daarnaast ook dat er voldoende aanleiding was om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten, “maar Oekraïne heeft dit niet gedaan”, zegt de voorzitter van de Onderzoeksraad, Tjibbe Joustra.

In de maanden voor de ramp zijn zeker zestien Oekraïense militaire vliegtuigen en helikopters door rebellen uit de lucht geschoten. “De Oekraïense autoriteiten wisten dat, maar sloten het luchtruim niet”, zei Joustra. Maar niet alleen Kiev was nalatig. “Niet alleen de staat Oekraïne, ook luchtvaartmaatschappijen, andere landen en internationale organisaties hebben de risico’s niet adequaat ingeschat. Niemand dacht aan een bedreiging voor civiele vliegtuigen.”

Geplande operatie

De Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek twijfelt er geenszins aan dat dit een door de Russische geheime diensten geplande operatie was. Het onderzoek dat Kiev zelf gevoerd heeft, loopt grotendeels gelijk met het Nederlands rapport. Volgens het Oekraïense onderzoek werd de Buk-raket, van Russische makelij, afgevuurd vanuit Snizjne, dat onder controle staat van de rebellen.

Rusland blijft intussen herhalen dat het niet betrokken was bij het neerhalen van MH17. Voor de Russen heeft het Nederlands rapport dus een “bevooroordeeld karakter”, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov dinsdag tegen de persbureaus RIA Novosti en TASS. Volgens Rjabkov geven de conclusies een “vertekend beeld” en worden ze gebruikt om politieke doelen te bereiken. “We verwachten dat zulk soort afwijkingen van de norm in de toekomst worden rechtgezet”, aldus Rjabkov.

De rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne hebben dinsdag opnieuw gezegd dat ze geen Buk-raket hadden op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Volgens Edoeard Basoerin, minister van Defensie in de Volksrepubliek, was het onverantwoord van Oekraïne om burgervliegtuigen over het oosten van het land te laten vliegen.

De Verenigde Staten beschouwen het OVV-rapport als een “belangrijke mijlpaal” op de weg naar vervolging van de verantwoordelijken. “De Verenigde Staten zullen alle pogingen om de verantwoordelijken te berechten volledig steunen”, aldus het Witte Huis in een verklaring. “Onze inschatting is ongewijzigd: MH17 werd neergeschoten door een grond-luchtraket die werd afgevuurd vanuit gebied in Oost-Oekraïne dat door de separatisten werd gecontroleerd. De slachtoffers en hun nabestaanden blijven in onze gedachten en gebeden.”

De berechting van de daders zal een zaak van de lange adem worden. Het zal nog wel “wat hoofdbrekens kosten om tot een een strafrechtelijke berechting te komen”, aldus de verwachting van de voorzitter van de OVV. Het strafrechtelijk onderzoek is “aangewezen op de medewerking van tallozen en in die zin zijn daar nog wel wat stappen te nemen”

Situatie inzittenden

Eerder werden nabestaanden van de 298 slachtoffers bijgepraat over de ramp. Daarbij werd duidelijk dat de slachtoffers waarschijnlijk weinig hebben meegekregen van de ramp. “Een deel van de passagiers heeft ernstig letsel opgelopen, met waarschijnlijk de dood tot gevolg. Bij anderen heeft de blootstelling binnen zeer korte tijd geleid tot verminderd bewustzijn of bewusteloosheid. De val op de grond was niet te overleven. De onderzoeksraad heeft geen aanwijzingen gevonden voor bewuste handelingen van inzittenden na de ontploffing van de raket. Het is aannemelijk dat de inzittenden, de situatie waarin zij zich bevonden, nauwelijks konden bevatten.”

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen.

Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur. In de marge van de voorstelling van de resultaten van het onderzoek naar de vliegramp maakte Tjibbe Joustra bekend dat er voor de nabestaanden een informatiecentrum wordt opgericht waar zij met hun vragen terecht kunnen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content