Vliegtuigramp in Oekraïne: berging van lichamen is begonnen maar wordt lastige opdracht

19/07/14 om 18:33 - Bijgewerkt om 18:33

In Oekraïne worden de eerste stappen gezet om de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegtuigramp te bergen.

Vliegtuigramp in Oekraïne: berging van lichamen is begonnen maar wordt lastige opdracht

© Belga Image

Nederlandse identificatie-experts zijn afgereisd naar het rampgebied in Oekraïne. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gezegd in Kiev. Hij sprak er met president Porosjenko en premier Jatsenjoek van Oekraïne. 'De situatie blijft onoverzichtelijk'.

De eerste stappen worden gezet om de stoffelijke overschotten van de slachtoffers te bergen, zei hij ook.

Complexe operatie

Met hulp van de OVSE zijn afspraken gemaakt die het mogelijk maken dat de experts hun werk kunnen beginnen. 'Gezien de onduidelijke veiligheidssituatie ter plaatse was het noodzakelijk dat er afspraken kwamen over de veiligheid van de Nederlandse experts', aldus Timmermans. 'Dat hebben wij vandaag kunnen regelen.'

'Nederland treurt en rouwt en wil dat onze mensen naar huis komen. De berging van de lichamen is op dit moment onze eerste prioriteit en gezien de omstandigheden tegelijkertijd een enorme uitdaging', aldus Timmermans. 'Het is een complexe operatie die enige tijd zal vergen.'

Rode Kruis

Timmermans bood het Internationale Rode Kruis (ICRC), dat een belangrijke rol kan spelen bij de berging van de slachtoffers, alle hulp aan.

De federale politie herhaalt zaterdag dat er zich een Disaster Victim Identification Team in Nederland bevindt, en dat er nog geen beslissing is gevallen of er leden van de federale politie naar de site van de crash afreizen. (Belga/ANP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners