Vliegtuigcrash Egypte: ‘Enige mogelijke oorzaak is mechanische impact van buitenaf’

© Reuters

Volgens de luchtvaartmaatschappij Metrojet, ook bekend onder de vorige naam Kogalymavia, kan enkel een mechanische impact van buitenaf aan de oorzaak van de crash van haar Airbus A321 in de Egyptische Sinaï-woestijn liggen.

Onderzoek van de zwarte dozen van vlucht KGL9268 moet meer duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de ramp, maar op een persconferentie in Moskou sloot onderdirecteur Aleksandr Smirnov van Metrojet alvast een technische fout en menselijk falen uit.

‘Enige logische verklaring’

‘Er bestaat geen combinatie van technische mankementen die ertoe kunnen leiden dat een vliegtuig in volle vlucht uit elkaar valt’, citeert persagentschap Interfax Smirnov. Behalve technische mankementen sloot de topman ook menselijk falen als oorzaak uit. De crew zond voorafgaand aan de crash ook geen enkel signaal uit en ondernam geen poging om met de vluchtleiding in contact te komen.

Het vliegtuig was bij het dalen ook ‘volkomen oncontroleerbaar’. Het daalde niet, het stortte neer, aldus Smirnov. Volgens hem is de enige logische verklaring dan ook dat het vliegtuig neerstortte na ‘een mechanische impact van buitenaf’.

Vliegtuigcrash Egypte: 'Enige mogelijke oorzaak is mechanische impact van buitenaf'
© Reuters

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin waarschuwde voor overhaaste besluiten maar sluit terrorisme voorlopig niet uit.

Sinaï

De Egyptische tak van de Islamitische Staat (IS), die actief is op het Sinaï-schiereiland, claimde via sociale media verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het toestel, maar experts achten dat weinig geloofwaardig.

Volgens de Egyptische regering hebben de IS-strijders ook geen wapens die een vliegtuig op meer dan 9.000 meter hoogte kunnen neerhalen. Bovendien heeft de IS geen foto’s of video’s verspreid om hun claim te staven.

Tot er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de crash vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen voorlopig niet meer over het Sinaï-schierieland.

Geen overlevenden

De Airbus A321 was zaterdagochtend opgestegen in de badplaats Sharm el-Sheik met bestemming Sint-Petersburg. Minder dan 20 minuten na het opstijgen stortte het vliegtuig van chartermaatschappij Metrojet neer. Geen enkele van de 224 inzittenden, 217 passagiers en zeven bemanningsleden, overleefde de crash. (KVDA)

Vliegtuigcrash Egypte: 'Enige mogelijke oorzaak is mechanische impact van buitenaf'
© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content