Vliegtuig van B-Fast neemt 46 Belgen mee terug uit Kathmandu

28/04/15 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Het Belgische vliegtuig van B-Fast is dinsdagavond na een reis van 45 uur geland in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Vliegtuig van B-Fast neemt 46 Belgen mee terug uit Kathmandu

Het team van B-Fast in Nepal © Belga

Het vliegtuig stond lange tijd stil in India, omdat de kleine internationale luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kon slikken.

Het is nog niet duidelijk op welke manier het team van B-Fast kan gaan helpen in Nepal, omdat ze geen veldhospitaal bij zich hebben. "Er is vooral nood aan veldhospitalen en medische hulp en niet zozeer aan 'search and rescue' teams, waarbij wordt gezocht naar slachtoffers in het puin. Dat zijn prioriteiten die gesteld worden door de VN en de lokale autoriteiten. Het zou dus kunnen zijn dat het Belgisch team overbodig is op dit ogenblik, omdat ze geen veldhospitaal hebben", vertelt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Het vliegtuig vertrekt dinsdagnacht nog opnieuw richting New Delhi met 46 gestrande Belgen en 91 Europese lotgenoten aan boord. Onder hen ook een gewonde Nederlander die in België woont en de kleine Nepalese Dipika en haar adoptiemoeder Bénédicte Van de Sande. Zij wonen al drie jaar noodgedwongen in Kathmandu, aangezien de adoptie niet erkend werd. Na de zware aardbeving in Nepal besliste de regering om Dipika een tijdelijk humanitair visum te verlenen.

De groep gelukkigen die dinsdag kan vertrekken met het Belgische legervliegtuig telt naast 46 Belgen onder anderen ook Fransen, Duitsers, Zweden, Ieren en Denen. En op het laatste nippertje nog een vijftigtal Nederlanders. Zij zouden normaal met een Nederlands vliegtuig terugkeren, maar op de overbezette luchthaven van Kathmandu kon het toestel dinsdag niet landen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners