Vliegtuig landt op verkeerde luchthaven, ramp op het nippertje vermeden

14/01/14 om 03:22 - Bijgewerkt om 04:02

Een Amerikaans vliegtuig is in de staat Missouri op het foute vliegveld geland, tien kilometer van zijn eigenlijke bestemming. Het schoof net niet van de veel te korte landingsbaan de snelweg op.

Vliegtuig landt op verkeerde luchthaven, ramp op het nippertje vermeden

Een Boeing 737 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines. © REUTERS

De Boeing van Southwest Airlines, met 124 passagiers aan boord, moest eigenlijk op Branson Airport, in het zuiden van de staat Missouri, landen, maar kwam tien kilometer verder op de Taney County Airport terecht. "De landing verliep veilig en zonder ongeval", stelde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. De passagiers werden met bussen naar hun bestemming gebracht.

Probleem: terwijl Branson Airport een landingsbaan van 2,2 kilometer heeft, is die van Taney County maar half zo lang. De piloot moest dus diep in de remmen en kwam minder dan 300 meter voor het einde van de piste tot stilstand.

Een ramp werd op het nippertje vermeden. Aan het einde van die landingsbaan ligt namelijk een steile helling met onderaan een snelweg. Na de landing verontschuldigde de piloot zich dan ook door de luidspreker voor de vergissing.

Hoewel de startbaan niet voor grote toestellen voorzien is, kon het vliegtuig maandag alweer vertrekken, meldt CNN. Pas nog maar in november was een groot vrachtvliegtuig in de naburige staat Kansas op de verkeerde luchthaven geland. Die lag op 20 kilometer van de eigenlijke bestemming en had eveneens een korte landingsbaan. (Belga/TV)

Onze partners