Vliegtuig Air Algérie met Belg aan boord gecrasht

24/07/14 om 11:40 - Bijgewerkt om 17:23

De vlucht van Air Algérie die op weg van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, naar Algiers in Algerije vermist was geraakt, is neergestort. Dat heeft een medewerker van de Algerijnse luchtvaartautoriteit gezegd. Hij ging niet in op de vraag naar de locatie of de oorzaak. Bij de 116 inzittenden was ook een Belg.

Vliegtuig Air Algérie met Belg aan boord gecrasht

Vliegtuig © Reuters

De vlucht van Air Algérie die op weg van Ouagadougou naar Algiers vermist was geraakt, is neergestort. Dat heeft een medewerker van de Algerijnse luchtvaartautoriteit gemeld aan Reuters. 'Ik kan bevestigen dat het gecrasht is', aldus de medewerker, die echter niet inging op de vraag meer details te geven over de plaats of de oorzaak.

Over de mogelijke vliegtuigcrash heerst nog veel onduidelijkheid. Er werden nog geen brokstukken gevonden. De zoektocht concentreert zich momenteel op een groot gebied in de regio van Gao, in het noorden van Mali.

Eerder liet een VN-bron in het Malische Timboektoe al weten dat de vermiste vlucht in het centrum van Mali was gecrasht. Daarmee werden eerdere, onbevestigde, berichten tegengesproken dat het zou gecrasht zijn in de buurt van Niamey, de hoofdstad van Niger.

'Het vliegtuig bevond zich dicht bij de Algerijnse grens toen de crew gevraagd werd om af te wijken van de route wegens slechte zichtbaarheid en om een botsing met een ander vliegtuig te voorkomen', zegt een bron binnen Air Algérie aan AFP. Boven Mali, waar het vliegtuig vermoedelijk verdwenen is, is sprake van noodweer.

116 inzittenden, 1 Belg

Volgens een mededeling op de website van Swiftair bevonden zich 110 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van het toestel. Er zijn 'waarschijnlijk veel' Fransen aan boord van het vliegtuig van Air Algérie meldt Frédéric Cuvillier, de Franse staatssecretaris van Transport. Er is een crisiscel opgericht binnen het directoraat-generaal van de Franse burgerluchtvaart om die informatie na te trekken. Buitenlandse Zaken liet weten dat er ook een Belg aanwezig was. Er zou ook een tweede Belg aan boord zijn geweest met een dubbele nationaliteit, maar die informatie is nog niet bevestigd.

Een woordvoerder van Air Algérie in Burkina Faso, Kara Terki, liet weten dat 51 Fransen, 24 Burkinezen, 8 Libanezen, 6 Algerijnen, 6 Spanjaarden, 5 Canadezen, 4 Duitsers, 2 Luxemburgers, één Zwitser, één Nigeriaan, één Kameroenees, één Oekraïener, één Roemeen en één Belg op de passagierslijst stonden.

De vlucht werd door Air Algérie uitgevoerd met een McDonnell Douglas MD-83 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair. 'De luchtvaartnavigatiediensten hebben 50 minuten na het opstijgen het contact verloren met een vliegtuig van Air Algérie dat donderdag de verbinding Ouagadougou - Algiers verzorgde', zo citeert het persbureau APS uit de mededeling van het bedrijf.

Op het moment dat vlucht AH5017 van de radar verdween, om 3.55 uur Belgische tijd, had het vliegtuig zich boven het grondgebied van Mali moeten bevinden. Maar een officiële bevestiging daarover is er niet. Het toestel had al om 7.10 uur moeten landen, meer is niet op zijn bestemming aangekomen.

VN-missie in Mali

De VN-missie in Mali (Minusma) en de Franse soldaten in het land gaan proberen om het vermiste Algerijnse vliegtuig te lokaliseren. Dat heeft een bron bij Minusma meegedeeld. Het Franse leger heeft twee Mirage 2000-straaljagers gestuurd om te helpen bij de zoektocht. De zoektocht zal worden uitgevoerd tussen de locatie waar het contact met het vliegtuig verbroken werd en het 'waarschijnlijk traject', aldus de woordvoerder van de Franse stafchef. De VN-bron benadrukte dan weer dat de VN-missie momenteel nog niet beschikt over de vluchtcoördinaten of over de positie van het toestel op het moment van zijn verdwijning. Het is dan ook nog niet helemaal zeker dat het vliegtuig wel in Mali crashte. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners