Vleesleverancier Spanghero schreeuwt onschuld uit

15/02/13 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

De directeur van vleesleverancier Spanghero pleit onschuldig in de zaak van het paardenvleesschandaal dat Europa in de ban houdt. Eerder werd het Frans vleesverwerkingsbedrijf al een hoofdrol toebedeeld.

Vleesleverancier Spanghero schreeuwt onschuld uit

© Reuters

"Ik weet niet wie de bron is van de fraude, maar wij zijn het zeker niet. Ik was verbijsterd door de beschuldigingen van de Franse autoriteiten." Dat verklaarde Barthélémy Aguere, directeur van vleesleverancier Spanghero, luid en duidelijk. Spanghero speelt een belangrijke rol in het dossier van het paardenvleesschandaal.

De Franse vleesverwerker leverde het vlees aan Comigel, het bedrijf dat de bewuste Findus-lasagnes produceerde waarin na testen geen rundsvlees maar paardenvlees bleek te zitten.

De Franse autoriteiten meenden dat Spanghero wist dat het paardenvlees als rundsvlees had doorverkocht en zo haar klanten bewust bedroog. Spanghero zelf wast de handen in onschuld. "Sinds er een probleem was, hebben we paletten vlees geanalyseerd en in verscheidene hebben we rund en paard gemengd gevonden. Dat bewijst duidelijk dat het niet Spanghero is die de fout maakte."

4,5 miljoen maaltijden

Volgens het Franse antifraude-agentschap gaat het in het Europees paardenvleesschandaal om 750 ton verkeerdelijk bestempeld vlees dat gebruikt werd bij de productie van 4,5 miljoen maaltijden die verkocht werden in dertien Europese landen. Volgens het agentschap heeft Spanghero zes maanden lang 750 ton paardenvlees ontvangen, dat voorzien was van een duidelijk douane-etiket dat het om paardenvlees gaat. Dat blijkt uit de inbeslaggenomen facturen tussen een Cypriotische trader en het Franse bedrijf.

Van die 750 ton werd 550 ton afgeleverd bij de Luxemburgse fabriek Comigel. Daar werd het vlees bestempeld als "rundvlees van EU-origine, maar had het wel een douanecode dat aantoont dat het om paardenvlees gaat.

Indien Spanghero aan het kortste eind trekt, maakt het zich schuldig aan "economische oplichting" en zal het vervolgd worden. Dat zegt Benoît Hamon, de Franse minister van Consumptie. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners