'Vlaanderen is zich bewust van de uitdagingen in Libië' (Kris Peeters)

06/07/12 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kijkt met bijzondere aandacht naar de verkiezingen in Libië. Hij hoopt dat het democratiseringsproces er zich verder ontwikkelt.

Eind vorig jaar, kort na de val van het Kadhafi-regime, trok Peeters met een Vlaamse economische delegatie naar Libië. "Tijdens mijn driedaagse zending naar Libië ontmoette ik verschillende leden van de interim-regering in de hoofdstad Tripoli en de havenstad Misurata. Tijdens deze ontmoetingen heb ik aangegeven dat Vlaanderen zich bewust is van de grote uitdagingen in Libië, en hiertoe wil bijdragen", aldus Peeters.

De regering besliste ook om zo'n 208.000 euro subsidies uit te schrijven voor Ex-change, het Vlaamse uitzendplatform voor experten om ondernemerschap in het zuiden te bevorderen. Over drie jaar zal Ex-Chage in Libië 42 projecten realiseren, gericht op de wederopbouw van het economische weefsel in het land. "We willen de expertise van Ex chage aanwenden om jongeren en anderen de wapens te laten neerleggen en te beginnen met een zelfstandige activiteit", aldus de minister-president.

De verkiezingen ziet hij dan weer als eerste belangrijke test voor "de zich ontwikkelende democratie in Libië". "Democratische hervormingen en stabiliteit kunnen leiden tot meer buitenlandse investeringen in de toekomst van de Libiërs", besluit Peeters. Ik hoop oprecht dat de Libische overheid de uitdagingen op het vlak van mensenrechten - zoals vrijheid van meningsuiting, aandacht voor minderhedengroepen, en de uitbouw van politieke en burgerlijke instellingen - verder aangaat", aldus de Vlaamse minister-president. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners