Vlaanderen boekt succes met Belgisch EU-voorzitterschap

20/12/10 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

Vlaanderen trad het voorbije half jaar succesvol op als Belgisch voorzitter voor haar eigen bevoegdheden.

Vlaanderen boekt succes met Belgisch EU-voorzitterschap

© Belga

Tijdens het EU-voorzitterschap zaten de Vlaamse ministers Europese ministerraden voor, met name voor de Raad Visserij (minister-president Peeters), de Raad Leefmilieu (minister Schauvliege),de Raad Onderwijs en Jeugd (minister Smet) en de Raad Sport (minister Muyters).

Ministers uit de Vlaamse regering traden op als Belgisch voorzitter, waarbij ze ook het gezamenlijke standpunt van de EU-lidstaten vertolkten naar andere landen toe op internationale toppen, zoals minister Schauvliege op de biodiversiteittop in Nagoya (Japan) en op de klimaattop in Cancun (Mexico). Minister Van den Bossche nam deze rol op zich tijdens de EU-VS Energieraad in Lissabon (Portugal), met onder meer buitenlandminister Hillary Rodham Clinton als Amerikaanse gesprekspartner.

Op deze manier was er een directe betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering bij het Europees beleid.

Daarnaast zijn er tal van raadsformaties waar Vlaanderen een institutionele rol speelt, als het gaat over bevoegdheden van de Gewesten en Gemeenschappen. Zo stond de Vlaamse overheid ook mee in voor de organisatie van tal van informele vergaderingen en conferenties op niveau van ministers, hoge ambtenaren en experts.

eutrio.be/vlaanderen

Onze partners