Vlaamse MBA-student: "Ik maakte een stukje geschiedenis mee"

14/03/11 om 18:11 - Bijgewerkt om 18:11

Marijn Spillebeen maakte een stukje geschiedenis mee in Japan. De avonturier is blij terug veilig thuis te zijn.

Marijn Spillebeen, Vlaming, avonturier en MBA-student aan de Wharton Businesss School in Philadelphia, was in Tokio, met 150 medestudenten, toen de aarde beefde. Nu is hij terug in de Verenigde Staten.

Wat was je aan het doen op het ogenblik van de aardbeving? "Ik was met mijn Japanse vrienden Tokio aan het bezoeken. Op het ogenblik van de beving kwam ik net uit de metro in Shinjuku. Ik had eigenlijk niet onmiddellijk door dat ik een aardbeving meemaakte. Het voelde aan als flauwvallen. Toen ik het verkeer zag stoppen en mensen de straat zag oplopen wist ik beter."

Wat viel je op? Was er paniek, schade?

"Op enkele gebroken ramen na, was er eigenlijk weinig schade. Paniek was er niet onmiddellijk. Voor Japanners zijn aardschokken meestal niets bijzonder. Pas na de tweede beving die na een half uur volgde werd duidelijk dat er meer aan de hand was en dat merkte je ook bij de Japanners zelf. Dit was ernstig."

"De sfeer werd bedrukter toen de beelden uit het noorden van Japan ons bereikten. In Tokio zelf konden we tijdelijk de metro niet meer in en kon je de avond van de aardbeving toch spreken van chaos. Het was een aparte ervaring om die nacht op de 18de verdieping van mijn hotel te slapen. Elke paar uur waren er wel naschokken. Maar ons hotel was gebouwd om 10.0 schokken op te vangen. Surreëel."

Veel media berichtten dat er echt werd gehamsterd en de meeste winkels in Tokio dicht waren. Is dat zo?

"Ik was zelf nog zaterdag en zondag in Tokio en dat hamsteren viel nog wel mee. Ongeveer 80 procent van de winkels was open en je kon nog steeds eten inslaan. Tokio functioneert nog wel en zal dat de volgende dagen ook wel doen. Alleen zal het misschien moeten rekening houden met veel stroomonderbrekingen door de problemen met de kernreactoren."

Kan je iets meer vertellen over de problemen met de kerncentrales?

"Tijdens mijn rondreis door Japan, heb ik ook Hiroshima bezocht. En wat nu gebeurt roept echt nare herinneringen op bij veel Japanners. Maar om echt van paniek te spreken, dat heb ik zelf niet kunnen ervaren. De mensen rond de kerncentrales worden geëvacueerd en in Tokio zelf zijn veel Japanners bezorgd om hun familie en vrienden die dichter bij het gevaar wonen."

Ingrid Moriau

Lees meer over:

Onze partners