Vlaamse bedrijven ontdekken troeven Russische markt

07/04/11 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Rusland is voor Vlaanderen de vijftiende exportmarkt. Als de echo's van de recente handelsmissie juist zijn, kan dit nog beter.

Vertegenwoordigers van ruim 100 Vlaamse bedrijven zijn deze week op prinselijke handelsmissie in Rusland. Evelien Staelens, area manager voor Oost-Europa van het Vlaams Agentschap voor internationaal ondernemen, vergezelt de groep. Telefonisch licht ze de hoogtepunten en het belang van de missie toe.

'"FIT organiseert jaarlijks handelsmissies naar diverse Russische regio's. De meerwaarde van deze missie naar Moskou en Sint-Petersburg is dat Prins Filip meereist. En zijn aanwezigheid is wel degelijk belangrijk. Russen hechten belang aan protocol. En met de prins wordt het mogelijk om met meer invloedrijke Russische bedrijfsleiders en personaliteiten een ontmoeting te regelen zoals met President Medvedev en V. Alekperov, de topman van Lukoil. Prins Filip is en blijft voor handelsmissies een fantastisch visitekaartje."

Kan u in enkele woorden toelichten waar het potentieel van Rusland ligt? "Rusland is een enorm groot land en is rijk aan grondstoffen. Olie en gas zijn er slechts twee. Het ligt maar op enkele uren vliegen. En niet onbelangrijk is dat de middenklasse economisch meer op de voorgrond begint te treden. Er is, na de crisis, terug geld en ruimte om te investeren. En dat merk je."

"Maar, wie in Rusland wil investeren moet wel bereid zijn om zich degelijk voor te bereiden. Het is geen makkelijke markt. Een goede eerste kennismaking, het onderhouden van de contacten en kennis van het Russisch zijn essentieel."

Op welke sectoren ligt tijdens deze missie de nadruk? "Het accent ligt voornamelijk op de bouwsector, de transport- en de logistieke sector en de gezondheidssector. Rusland organiseert in 2014 de Olympische winterspelen en het WK voetbal in 2018. Daar liggen voor onze Vlaamse bouw-, transport en logistieke bedrijven heel wat opportuniteiten."

"En die liggen er ook in de gezondheidssector. Die staat er namelijk zeer slecht voor. Er is nood aan moderne ziekenhuizen, geschikte medische apparatuur en kennis. Ook op dit vlak kan de Vlaamse ondernemer een interessante partner zijn."

Concreet: worden er tijdens de missie ook contracten ondertekend?

"Een handelsmissie blijft in de eerste plaats voor veel meegereisde bedrijfsleiders een moment om te netwerken en om eerste contacten te leggen die later tot meer kunnen leiden."

"Maar tussen de ondernemers zitten ook enkele ervaringsdeskundigen die het land al kennen en de handelsmissie uitkozen om hun contacten die ze al enige tijd onderhielden met een samenwerkingsovereenkomst of memory of understanding te bezegelen. Koramic bijvoorbeeld sloot hier een joint venture af. International car operators tekende dan weer een intentieverklaring met het havenbedrijf van Ust-Luga."

"Deze missie is meer dan enkel onze Vlaamse bedrijven warm maken voor de Russische markt. We tonen onze Russische partners tijdens deze missie ook de troeven van Vlaanderen. We merken dat Russische bedrijven stilaan meer en meer bereid zijn om buiten Oost-Europa op zoek te gaan naar investeringsprojecten en dat moeten we aanmoedigen."

Ingrid Moriau

Onze partners