VK: ‘Geen steun voordat Libische eenheidsregering gevormd is’

© Reuters

Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat Libië een eenheidsregering moet hebben, voordat interventie of wapenlevering mogelijk is. ‘Er is geen Libisch leger dat door de internationale gemeenschap gesteund kan worden’, klinkt het.

Libië heeft een eenheidsregering nodig voordat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties iets aan het sinds 2011 bestaande wapenembargo tegen het land kan veranderen. Dat heeft het Verenigd Koninkrijk volgens persagentschap Reuters als voorwaarde gesteld. Libië had de VN-Veiligheidsraad gevraagd het embargo op te heffen, zodat het zich kon bewapenen tegen aan Islamitische Staat (IS) gelinkte milities. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben beiden vetorecht in de Veiligheidsraad.

Geen leger

‘Het probleem is, dat Libië geen overheid heeft die effectief is en controle heeft over het territorium’, verklaart Brits minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond volgens Reuters. ‘Er is geen Libisch leger dat door de internationale gemeenschap doeltreffend gesteund kan worden.’

Zo stelt het VK als eerste voorwaarde dat er een ‘regering van nationale eenheid’ gevormd moet worden. ‘Daarna moet de internationale gemeenschap zich heel snel achter die eenheidsregering scharen en verzekeren dat het de middelen heeft om het islamistische terrorisme aan te pakken’, vervolgde Hammond.

‘Wapenembargo behouden’

Ook de Verenigde Staten geloven in een ‘politieke oplossing’. ‘Een die geen interventie inhoudt is de juiste weg vooruit’, vindt woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken Jen Psaki luidens het persagentschap. De VS steunt ook het huidige wapenembargo.

Dat houdt in dat Libië slechts wapens mag importeren met goedkeuring van de Veiligheidsraad. ‘We hebben het goedkeuringsproces van de VN gesteund en gaan door met die steun. Dat blijft onze positie’, aldus Psaki.

Wel leek de VS interesse te hebben in een voorstel van Jordanië. Het land stelde de resolutie voor aan de vijftien leden tellende Veiligheidsraad met de vraag voorwaarden voor de wapenimport door de Libische overheid af te schaffen. Psaki gaf aan het voorstel met de raadsleden te bespreken.

Enkel aan staatactoren

Voorst vraagt de resolutie naar het leveren van ‘de nodige veiligheidsbijstand’ en naar aanbevelingen van de raad voor een mechanisme dat de toevoer van wapens aan ‘niet-staatactoren’ in Libië moet stoppen. Lidstaten worden opgeroepen ‘met alle middelen de dreiging te bestrijden die de internationale vrede en de veiligheid in Libië – met terroristische aanslagen – in gevaar brengt. En dat in samenwerking met de legitieme overheid van Libië’.

Het voorstel staat onder Hoofdstuk 7 van het VN-Charter, wat betekent dat het wettelijk bindend zou zijn als het wordt goedgekeurd.

VN bemiddelt

Egypte stelde nog voor een zeeblokkade op te werpen om te verhinderen dat wapens in handen van militanten zouden komen. Maar daar zit volgens het VK het probleem met de vraag tot opheffing van het wapenembargo: ‘Louter wapens aan de ene factie of de andere geven – wat eigenlijk werd voorgesteld – gaat geen oplossing voor de crisis bieden’, zei Hammond volgens Reuters.

Sinds de revolutie waarbij dictator Moammar Kadhafi vier jaar geleden omkwam, is Libië in chaos gestort. Het land telt twee rivaliserende overheden die telkens door verschillende milities gesteund worden. Het conflict zou nu een voedingsbodem vormen voor islamistische extremistische militanten.

Ondertussen trachten de Verenigde Naties te bemiddelen tussen beide partijen in de hoop uiteindelijk tot een regering van nationale eenheid te komen: de eis van het VK. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content