'VK één natie'? Nationalisten veroveren 56 van de 59 Schotse zetels

08/05/15 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:48

De tweede partij die juicht na de Britse parlementsverkiezingen, naast de Conservatives van premier David Cameron, is de Scottish National Party (SNP). De nationalistische partij van voorzitster Nicola Sturgeon sleepte maar liefst 56 van de 59 zetels voor Schotland in de wacht.

'VK één natie'? Nationalisten veroveren 56 van de 59 Schotse zetels

Nicola Sturgeon © Belga Image

Dat is een vooruitgang met 50 zetels tegenover 2010, toen de Schotse nationalisten 6 zetels veroverden. Nooit eerder haalde de SNP zoveel zetels binnen. Het vorige record was 11, na de verkiezingen van 1974. Het Britse lagerhuis telt in totaal 650 zetels.

Labour weggeveegd

De grote verliezer is ook in Schotland het sociaal-democratische Labour, dat 40 zetels verliest en nog maar één zetel overhoudt.

De leider van Labour in Schotland, Jim Murphy, is zijn zetel kwijt maar wil wel aan het roer blijven, meldt de BBC. Douglas Alexander, Schaduwminister van Buitenlandse Zaken, verloor zijn zetel aan een 20-jarige studente. Zij wordt het jongste Brits parlementslid in bijna 350 jaar.

Van de andere twee zetels die niet naar de Scottisch National Party gaan, is er één voor de Liberal Democrats (dat er 10 had) en één voor de Conservatives (status quo).

In percentages uitgedrukt veroverde de SNP in Schotland 50 procent van de stemmen (tegenover 19,9 in 2010), Labour 24,3 (42 in 2010) en de Conservatives 14,9 (16,7 in 2010).

Aardverschuiving

Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon. © Reuters

Aan de BBC zei de populaire SNP-voorzitster Nicola Sturgeon dat ze dit resultaat nooit had durven dromen. 'De tectonische platen van de Schotse politiek zijn verschoven, dit is een historisch resultaat. Aangezien we helaas tegen een nieuwe Conservative-regering aankijken, is het belangrijk dat een sterk team van SNP-parlementariërs opkomt voor Schotland.'

'De regering in Londen kan niet negeren wat er in Schotland is gebeurd, de mensen hebben duidelijk laten merken dat de Schotse stem gehoord moet worden en dat de besparingen moeten afgebouwd worden'.

In zijn speech als herkozen premier beloofde David Cameron dat zijn Conservatives zullen regeren als een partij van één natie, maar ook dat hij woord zal houden wat betreft zijn belofte om Wales, Schotland en Noord-Ierland meer bevoegdheden te geven.

Lees ook: 'Cameron staat voor een verbrokkeld land'

Onze partners