Vissers redden honderden bootvluchtelingen in nood in Indonesië

© Reuters

Indonesische vissers hebben honderden bootvluchtelingen, voornamelijk uit Myanmar en Bangladesh, gered van twee boten. Het gaat zowel om mannen, vrouwen als kinderen. Ze waren uitgedroogd, uitgehongerd en erg zwak. Maleisië en Indonesië zijn bereid om tijdelijk migranten op te vangen.

Vissers redden honderden bootvluchtelingen in nood in Indonesië
© Reuters

De vluchtelingen werden voor de kust van Atjeh op het eiland Sumatra van twee boten geplukt, zo zegt Khairul Nova, die aan het hoofd staat van de lokale reddingsteams.

‘Velen zijn ziek. Ze vertelden dat sommige van hun vrienden zijn omgekomen van de honger’, getuigde visser Teuku Nyak Idrus aan persagentschap AFP.

Indonesië had de vissers eerder opgedragen om de bootvluchtelingen niet te helpen bij hun poging om de kust te bereiken, tenzij ze in zeenood verkeren.

Vluchtelingencrisis

Het nieuws van de reddingsactie raakte bekend op het moment dat Maleisië, Thailand en Indonesië in Kuala Lumpur aan een overleg begonnen over een aanpak van de vluchtelingencrisis in de regio.

De voorbije weken hebben al vele honderden Rohingya, een vervolgde moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, geprobeerd om via Thailand per boot naar Maleisië of Indonesië te reizen. Daarnaast ontvluchten ook duizenden mensen de extreme armoede in Bangladesh.

Vissers redden honderden bootvluchtelingen in nood in Indonesië
© Reuters

Thailand, Indonesië en Maleisië hadden eerder al aangekondigd dat ze die vluchtelingenboten telkens terug zouden sturen. Daardoor dobberen op de Andamanse Zee momenteel wellicht duizenden vluchtelingen doelloos rond, en dat op amper zeewaardige vaartuigen.

Myanmar ‘is bezorgd’

Maleisië en Indonesië stellen voor om tijdelijk duizenden migranten op boten op te vangen op voorwaarde van een repatriëring of ‘herlokalisatie’ binnen het jaar. ‘Indonesië en Maleisië hebben aanvaard humanitaire hulp te verlenen aan zevenduizend clandestiene migranten die zich nog steeds op zee bevinden’, zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen na overleg ter zake in een communiqué. ‘Wij zijn ook overeengekomen hen een tijdelijke opvang te geven op voorwaarde van een effectieve repatriëring of herlokalisatie door de internationale gemeenschap binnen het jaar.’

Myanmar, dat niet deelneemt aan de top, heeft zich naar aanleiding van de top wel bereid verklaard ‘humanitaire bijstand’ te verlenen aan de vluchtelingen op zee. Het Myanmarese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in dezelfde mededeling nog ‘zeer bezorgd’ te zijn ‘over het lijden van onschuldige mensen als gevolg van mensensmokkel’. Over de concrete oorzaak van de vluchtelingencrisis, doet het Myanmarese ministerie geen uitspraak. (Belga/AFP/Reuters/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content