Virulent tegenstander stemt per ongeluk voor Frans homohuwelijk

25/04/13 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Virulent tegen, en toch voor stemmen. Het Franse parlementslid Henri Guaino deed het met het homohuwelijk.

Virulent tegenstander stemt per ongeluk voor Frans homohuwelijk

© AFP

Een parlementaire stemming is geen sinecure. Vraag dat maar aan het Franse parlementslid Henri Guaino (Union pour un Mouvement Populaire). Hoewel hij een fervent tegenstander van het homohuwelijk is, en opstapte in betogingen ertegen, stemde Guaino tijdens de finale stemming toch voor. Daar leek het toch op. Naar eigen zeggen had hij zich door de commotie in de Franse Kamer van Volksvertegenwoordigers van knop vergist. "Er knipperden drie knoppen, en ja, ik heb op de verkeerde gedrukt", verklaarde hij aan de Franse radiozender Europe 1.

Nog drie UMP'ers vergissen zich

Guaino was niet de enige UMP'er die onbedoeld bij de jastemmers eindigde. Ook Luc Chatel, Marianne Dubois en Alain Chrétien, die zich in het verleden tegen het homohuwelijk hadden uitgesproken, stemden voor. Chatel liet al weten aan de Franse televisiezender France 3 dat hij een volmacht had gegeven om tegen het voorstel te stemmen en dat de uitgebrachte tegen zijn wil was.

De vier onfortuinlijke parlementsleden vroegen intussen om hun stem te laten corrigeren. Aan de uitkomst van de stemming zal het niets veranderen: het homohuwelijk haalde het met een vrij ruime meerderheid. (JDW)

Onze partners