Viktor Orban versterkt greep op Hongaarse media

12/07/11 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

In Hongarije is de omstreden mediawet nog aangescherpt met een door het Hongaarse parlement goedgekeurde tekst die nog meer druk legt op de private tv- en radiozenders.

Viktor Orban versterkt greep op Hongaarse media

© Reuters

Zo mogen de zenders niet meer meedingen naar frequenties als ze schulden hebben bij de Hongaarse media-waakhond NMHH. Voorts mag de NMHH volgens een nieuwe regeling jaarlijks beslissen welke staatszenders een verlenging van hun licentie krijgen.

Bij een hervorming vorig jaar van de openbare media werden de activa van het Hongaarse persbureau MTI, televisiestation MTV, radio MR en satelliettelevisiestation Duna TV in een publieke stichting samengebracht.

Mediaraad

De rechten op 'content' met inbegrip van de archieven kwamen terecht in het 'Verspreidings- en Ondersteuningsfonds' dat onder toezicht is geplaatst van het nieuwe regulerend orgaan in de sector, de Mediaraad (MT). Het hoofd daarvan, Annamaria Szalai, is rechtstreeks aangeduid door de conservatieve premier Viktor Orban.

Enkel Orbangetrouwen in Mediaraad
De MT vervangt het toezichtsorgaan op de openbare radio-en televisieomroep ORTT dat werd geleid door een comité, samengesteld uit vertegenwoordigers van meerdere partijen. Op 11 oktober heeft het parlement vier leden van de MT aangeduid die allen leden zijn van de Fideszpartij van Orban.

Onslaggolf bij openbare omroep

Vorige zomer zijn de publieke media gehergroepeerd binnen het nieuwe NMHH onder leiding van mevrouw Szalai. Ondertussen is er bij de openbare media een ontslaggolf aan de gang. Ongeveer 550 van de 2.000 werknemers hebben hun ontslagbrief in de bus gekregen. In de herfst zullen nog eens 1.000 redacteurs en technici hun job verliezen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners