Vijftig top-Republikeinen: ‘Donald Trump is gevaarlijk’

De ex-ministers van Homeland Security Tom Ridge en Michael Chertoff © REUTERS
Rudi Rotthier

Vijftig Republikeinen die hoge functies bekleedden inzake buitenlands beleid of binnenlandse veiligheid, hebben in een open brief opgeroepen om niet voor Donald Trump te kiezen. Hij is “gevaarlijk”, en zou “de grootste waaghals” worden die ooit tot president wordt verkozen. Ook een prominente senator, Susan Collins, neemt afstand van Trump.

Eerder, in maart, schreven 100 leden van het “buitenlandestablishment” – vaak neoconservatieven – een open brief tegen Donald Trump. Nu zijn de briefschrijvers afkomstig uit de hogere kringen van regeringen onder Republikeinse presidenten van Richard Nixon tot George W. Bush. Vooral uit de regeringen van George W. Bush is geput.

De lijst met 50 handtekeningen bevat de namen van een CIA-directeur (Michael Hayden) en twee ministers van Homeland Security (Tom Ridge en Michael Chertoff). Ook: deze brief is veel venijniger en wanhopiger van toon dan de eerste, wat volgens de New York Times, die de brief als eerste publiceerde, te maken heeft met de uitspraken van Trump inzake Rusland en Poetin.

Trump “heeft niet het karakter, de waarden en de ervaring” om president te worden, aldus de briefschrijvers. “Hij heeft paniek veroorzaakt bij onze naaste bondgenoten door zijn grillige gedrag. Die eigenschappen zijn gevaarlijk bij een individu dat president en oppelbevelhebber wil worden, en verantwoordelijk is voor het Amerikaanse nucleaire arsenaal.”

‘Geen belangstelling om te leren’

Trump, schrijven de vijftig, is niet geschikt om president te worden, gedeeltelijk omdat hij “weinig begrip getoond heeft voor ’s lands vitale belangen, voor de complexe diplomatieke uitdagingen, de essentiële bondgenootschappen en de democratische waarden”. Ook heeft hij een gebrek aan kennis van “de grondwet, de wetten van het land, van instellingen, waarbij religieuze verdraagzaamheid, vrijheid van pers en onafhankelijkheid van het gerecht”.

Op al die terreinen heeft “mijnheer Trump geen belangstelling getoond om bij te leren”.

Een verkiezing van Trump zou een ernstig risico inhouden voor stabiliteit en veiligheid in het land en voor de rol van de VS in de wereld. Trump “zou de grootste waaghals zijn die ooit tot Amerikaans president is verkozen”.

“Geen van ons zal een stem uitbrengen op Donald Trump”, aldus de brief, al tonen de ondertekenaars begrip dat vele Amerikanen “twijfels hebben over Hillary Clinton, zoals velen van ons”.

Eigen schuld dikke bult

In een mededeling sloeg Trump snel terug: de ondertekenaars hebben zelf gedeeltelijk schuld aan het feit dat de “wereld zo gevaarlijk is”.

“Ze zijn niets meer dan de falende elite van Washington, die proberen aan hun macht vast te houden, en het wordt tijd dat ze verantwoording afleggen voor hun daden”.

De ondertekenaars, argumenteert Trump, hebben samen met Clinton deel gehad aan beslissingen die leidden tot de invasie van Irak, de dood van Amerikanen in Benghazi en de opkomst van Islamitische Staat.

Nogal wat van de ondertekenaars zijn afkomstig uit de entourage van gewezen veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die echter zelf niet ondertekende.

Senator Susan Collins: ‘Hij is onwaardig’

Reactie tegen Trump van binnen de partij kwam er enkele uren na de open brief ook van Susan Collins, een gematigde Republikeinse senator uit Maine, die eerder in gesprek met The New Yorker al haar twijfels over Trump had geuit, en zelfs de mogelijkheid dat ze voor Clinton zou opteren.

Ze maakt via een opiniestuk in The Washington Post officieel dat Trump haar stem niet zal krijgen.

Drie dingen vond ze onverteerbaar, schrijft ze: de manier waarop hij spotte met een gehandicapte journalist, zijn verwijzing naar een in Indiana geboren rechter als “een Mexciaan” en zijn reactie op de kritiek van de familie Khan, die een zoon verloor in de oorlog in Irak.

“Ik maak me er ook zorgen over dat mijnheer Trumps gebrek aan zelfcontrole en zijn vloed aan slecht geïnformeerde commentaren een al gevaarlijke wereld nog gevaarlijker zouden maken. Het is onbesuisd voor een presidentskandidaat om in het openbaar twijfel te doen ontstaan over het nakomen van verdragen. Mijnheer Trumps neiging om uit te halen wanneer uitgedaagd doet de kans toenemen op geschillen die gevaarlijk uit de hand lopen”.

Ze noemt hem “onwaardig om onze president te zijn”.

Collins wordt de derde van 54 Republikeinse senatoren die aangeeft dat ze niet op Trump zal stemmen. Eerder deden Ben Sasse en Mark Kirk dat.

Op de dag dat Trump, via de aankondiging van zijn economische plannen, na een moeizame week positief nieuws zocht voor zijn campagne, domineerde de kritiek van partijgenoten.

Partner Content