Vijftien Palestijnen in Syrisch vluchtelingenkamp omgekomen van honger

30/12/13 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

In het Palestijnse kamp Jarmoek in Damascus zijn sinds september vijftien personen omgekomen van de honger.

Vijftien Palestijnen in Syrisch vluchtelingenkamp omgekomen van honger

Vluchtelingenkamp Syrië © Reuters

Minstens vijftien mensen zijn sinds september in het Palestijnse kamp Jarmoek in Damascus van de honger omgekomen. Dat deelde het agentschap van de Verenigde Naties voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNWRA) mee. Het VN-agentschap roept op om hulpverleners toegang te verschaffen tot het kamp, dat belegerd wordt door het Syrische leger.

"Dit weekend hebben we rapporten gekregen dat minstens vijf Palestijnse vluchtelingen door ondervoeding in het kamp Jarmoek zijn overleden, wat het aantal gevallen waar wij kennis van hebben, op vijftien brengt", legt Chris Gunnes, woordvoerder van het VN-agentschap, uit.

Ondervoeding

Eerder meldde de oppositiesite SOHR (Syrisch observatorium voor de Mensenrechten) al dat er vijf doden vielen door ondervoeding. Er was geen onafhankelijke bevestiging van de verklaringen van het observatorium, dat opereert vanuit Londen maar zou kunnen buigen op een netwerk van medewerkers in Syrië.

Het VN-agentschap roept alle partijen op om dringende humanitaire hulp toe te laten tot Jarmoek en alle Palestijnse vluchtelingenkampen. Gunnes deelde nog mee dat de UNRWA sinds september niet meer in Jarmoek is geraakt. Hij waarschuwde dat de situatie in Jarmoek, waar nog ongeveer 20.000 Palestijnen leven, verslechtert.

500.000 Palestijnse vluchtelingen in Syrië

"De continue aanwezigheid van gewapende groepen die de sector op het einde van 2012 binnendrongen en de omsingeling door regeringstroepen hebben al onze humanitaire inspanningen gedwarsboomd", vervolgde hij. Het grootste deel van het kamp in het zuiden van Damascus is onder controle van de rebellen.

Officieel zijn er 500.000 Palestijnse vluchtelingen in Syrië. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners