"Vijf ton bushmeat per week naar Europa gesmokkeld"

21/06/10 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Elk jaar wordt ongeveer 270 ton bushmeat, oftewel illegaal geïmporteerd vlees van wilde dieren, via de grootste luchthavens van Europa binnengesmokkeld. Dat zegt een studie in het wetenschappelijke blad Conservation Letters.

"Vijf ton bushmeat per week naar Europa gesmokkeld"

© Reuters

Het onderzoeksteam controleerde 17 dagen lang de bagage van 134 passagiers komende van Afrikaanse landen. Negen onder hen hadden illegaal vlees van wilde dieren bij zich, met een totaal gewicht van 188 kilo. Elf verschillende diersoorten, waaronder primaten, krokodillen en lemmings werden onderschept. Er zaten vier beschermde soorten tussen.

Met die gegevens kwamen de onderzoekers tot de voorlopige conclusie dat er jaarlijks maar liefst 270 ton bushmeat wordt verhandeld. Toch willen ze erop wijzen dat het onderzoek maar op kleine schaal en op een korte tijdspanne is gevoerd en dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Het is de eerste keer dat dergelijk onderzoek werd gevoerd naar bushmeat. Hoeveel bushmeat er via de luchthavens werd binnengesmokkeld vóór het onderzoek is niet geweten, volgens de onderzoekers. "Het was een complete verrassing toen we zagen hoeveel het effectief was", klonk het.

Het onderzoek geeft drie belangrijke factoren die de illegale handel in stand houden. Ten eerste is het zoeken naar vlees in de bagage geen prioriteit voor het luchthavenpersoneel. Daarbij komt nog eens dat straffen voor illegale handel nauwelijks voorkomen en een laatste, maar zeker niet onbelangrijke reden, is het feit dat er grof geld mee kan worden verdiend.

Als algemene conclusie stelden de onderzoekers dat de resultaten wijzen op illegale handel op grote schaal en dat er dringend duidelijke wetten en regels moeten komen om die handel te verminderen. Ze kan namelijk schadelijk zijn voor zowel mens als dier en de vraag naar vlees van bedreigde diersoorten zou hierdoor wel eens kunnen stijgen.

Lees meer over:

Onze partners