Vijf doden en tientallen gewonden bij bomaanslag in Hezbollah-wijk Beiroet

02/01/14 om 15:58 - Bijgewerkt om 17:09

Beiroet is opnieuw opgeschrikt door een explosie in het zuiden van de stad. Er zijn vijf doden en tientallen gewonden te betreuren.

Vijf doden en tientallen gewonden bij bomaanslag in Hezbollah-wijk Beiroet

Bomaanslag in Beiroet, op 2 januari 2013. © Twitter: @zaaeim

Minstens vijf mensen zijn omgekomen bij de krachtige explosie in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet, in de wijk Haret Hraik. Het ministerie van Gezondheid deelde ook mee dat twintig mensen gewond zijn geraakt. Vrijwilligers van het Rode Kruis telden veertig gewonden. Het zou gaan om een bomauto.

De aanslag van 2 januari 2013 vond plaats in de Hezbollah-wijk Haret Hraik, in het zuiden van Beiroet, Libanon.

De aanslag van 2 januari 2013 vond plaats in de Hezbollah-wijk Haret Hraik, in het zuiden van Beiroet, Libanon. © Google Maps

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera deed de explosie zich voor in het 'hart van het bastion' van de gewapende Libanese beweging in Beiroet - Hezbollah.

Terreinwagen

Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat in de wijk Haret Hreik een bomauto tot ontploffing kwam, aldus een politieofficier. De plaats van de explosie is op 200 meter van de politieke kantoren van de Hezbollah. De ontploffing deed zich voor om 16.15 uur plaatselijke tijd (15.15 uur Belgische tijd).

Volgens het nationale informatieagentschap ANI, ontplofte een terreinwagen in de drukke straat al-Aarid, waar zich heel wat handelszaken bevinden. Het dichtbevolkte gebied was in zwarte rook gehuld. Veiligheidstroepen hebben het gebied afgezet. Op de lokale televisie waren beschadigde wagens te zien. De ontploffing gebeurde minder dan een week na de dood van voormalig minister van Financiën, de oppositiepoliticus Mohamad Chatah, bij de ontploffing van een bomauto in het centrum van Beiroet (zie verder). De Libanese hoofdstad is de afgelopen maanden al meermaals opgeschrikt door bomexplosies.

Syrisch conflict

Hezbollah, 'De partij van God', is een sjiitische organisatie die meevecht met het regime van de Syrische dictator Bashar Al-Assad. Libanon dreigt daardoor meegesleurd te worden in het Syrische conflict. Waarnemers menen dat zulks een expliciete strategie is van Assad. Onder meer die dreiging heeft ook al meermaals gezorgd voor spanningen met Israël, een van de aartsvijanden van Hezbollah. Israël is ervoor beducht dat Hezbollah dankzij het conflict de hand zou kan leggen op chemische wapens.

Israël voerde al driemaal oorlog met Libanon, en hield het zuiden van het land tot 2000 bezet. De laatste oorlog tussen de beide landen werd uitgevochten in 2006, nadat Hezbollah duizenden raketten had afgevuurd op Israëlisch grondgebied. In december 2013 beschoot Israël Libanon nog, nadat er vanuit Libanon raketten waren afgevuurd.

Libanon is een erg divers land, met 17 officieel erkende geloofsgemeenschappen, waar de vrees voor sektarische conflicten nooit veraf is. Het land kreunde van 1975 tot 1990 onder een zware burgeroorlog, die in een complex kluwen werd uitgevochten door verschillende islamitische en christelijke milities en buitenlandse troepen, onder wie Israël. Een voorbeeld van de gruwel en compexiteit van dat conflict zijn de bloedbaden in Sabra en Shatilla. Dat waren vluchtelingenkampen van Palestijnen in Libanon. Een Libanese (christelijke) Falangisten-militie slachtte er honderden (schattingen variëren tussen de 700 en 3.800 doden) Palestijnen af - met medeweten van Israëlische hooggeplaatste officieren.

Toenmalig minister van Defensie Ariël Sharonverloor zijn ministerportefeuille omdat hij niet voorzien had dat de Falangisten wraakacties zouden ondernemen op de Palestijnen. Sharon weerlegde die kritiek, maar verloor toch zijn bevoegdheid.

Deze aanslag is de laatste in een serie kort op elkaar volgende aanslagen. Vrijdag 27 december ontplofte een bomauto in centrum Beiroet. Het was voor het eerst dat een aanslag zo diep in de stad werd gepleegd.

Daarbij kwamen zeven mensen om, onder wie de voormalige minister Mohamad Chatah en de zestienjarige Mohammed Al-Chaar. Van die laatste ging na de aanslag een 'selfie' viraal op het internet, getrokken luttele ogenblikken voor de ontploffing plaatsvond.

Lees ook: 'Emotioneel eerbetoon aan 16-jarig slachtoffer van aanslag Beiroet'

Chatah was minister van Financiën en een vertrouweling van de voorzitter van de anti-Syrische Toekomstbeweging, Saad Hariri, zoon van de in februari 2005 vermoorde Rafik Hariri, de voormalige premier van Libanon. Hij was jarenlang diens adviseur voor economische en financiële kwesties.

Chatah was soeniet en stond volgens de BBC kritisch ten opzichte van de Hezbollah.

Onze partners