'Vijf doden bij lawine in Tirol'

06/02/16 om 16:31 - Bijgewerkt om 19:48

Bij een lawine in de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn zaterdag vijf mensen omgekomen, meldt de politie.

'Vijf doden bij lawine in Tirol'

© belga

Een skivakantie naar de bergen van Tirol is voor een groep Tsjechisch langlaufers zaterdag op een ramp geëindigd. Zeventien skilopers werden op de Wattener Lizum, nabij Innsbruck, onder een sneeuwmassa bedolven. Vijf mensen werden levenloos geborgen. Twee anderen zijn gewond maar niet in levensgevaar en tien personen bleven ongedeerd, deelde de politie mee op een persconferentie in Innsbruck.

De zeventien Tsjechische toerskiërs waren verdeeld in twee groepen. Bij een beklimming in Wattenberg werden ze om 12.25 uur verrast door de sneeuwmassa, aldus de politie. De lawinekegel was volgens Patrick Nairz van de lawinewaarschuwingsdienst enorm: twee kilometer breed en vijf meter hoog.

Lichte dooi

Een langlaufer zag vanop afstand de lawine en alarmeerde de hulpdiensten. Meteen werd een grote reddingsoperatie opgestart met onder meer lawinehonden en vier helikopters. Zaterdag gold in Tirol lawinegevaarniveau drie op een schaal van vijf. In totaal werden in de Oostenrijkse bergen achttien lawines geteld.

De combinatie van recente sneeuwval en lichte dooi veroorzaakt instabiliteit van de bovenste sneeuwlaag in dit gebied waar veel skiliefhebbers hun sport willen beoefenen. Een groot deel van de betrokkenen kon zichzelf bevrijden of raakte niet gewond.

In Pitztal liep een skiër lichte verwondingen op. Hij werd door een lawinehond ontdekt en tijdig bevrijd.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners