Vijf Amerikanen in Pakistan veroordeeld voor terrorisme

24/06/10 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

Een rechtbank in Pakistan heeft vijf Amerikaanse moslims veroordeeld tot 15 jaar cel wegens terrorisme. Ze werden schuldig bevonden aan het plannen van aanslagen in Pakistan en het financieren van moslimstrijders.

Vijf Amerikanen in Pakistan veroordeeld voor terrorisme

© Reuters

De vijf, allen tussen 19 en 25 en van Pakistaanse, Ethiopische en Egypische afkomst, kregen elk 10 jaar voor het beramen van terreurdaden en 5 voor verraad. Ze moeten ook een geldboete van 878 dollar betalen, melden internationale persagentschappen.

Vermist

De zogenaamde D.C. Five waren in december opgepakt in Sargodha, in het noordoosten van Pakistan.

Hun familie in de Verenigde Staten had hen als vermist opgegeven. Een van de families vond een videoboodschap waarin oorlogsbeelden te zien waren en waarin werd opgeroepen om moslims te verdedigen. Ze verwittigden daarop de Amerikaanse autoriteiten.

Gemarteld

De vijf jongemannen ontkennen banden met terreurorganisaties te hebben en zeggen dat ze enkel naar Afghanistan wilden trekken voor liefdadigheidswerk. Ze zeggen ook dat de FBI en de Pakistaanse autoriteiten hen martelden.

Zowel hun advocaten als het Openbaar Ministerie (OM), dat 20 jaar cel eist, hebben aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. De zaak is een van de meerdere waarbij in Amerika 'getogen' militanten aan Pakistan worden gelinkt.

Lees meer over:

Onze partners