Vierjarig meisje smeekt koning Filip: 'Onderteken kindereuthanasiewet niet' (video)

04/02/14 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:46

In een videoboodschap vraagt een vierjarig Canadees meisje aan koning Filip om de nieuwe euthanasiewet voor kinderen niet goed te keuren.

Vierjarig meisje smeekt koning Filip: 'Onderteken kindereuthanasiewet niet' (video)

Jessica Saba vraagt koning Filip om euthanasiewet voor kinderen niet goed te keuren © YouTube

De vierjarige Jessica Saba uit Canada vraagt in een videoboodschap aan koning Filip om de wet die euthanasie voor kinderen toelaat niet te ondertekenen. Hoewel Jessica ondertussen gezond is, werd ze geboren met een ernstige hartafwijking. "Maar als kindereuthanasie in België werkelijkheid wordt, krijgen heel wat kinderen geen levenskansen meer", zegt ze.

Jessica's vader wil vooral voorkomen dat de Belgische wet een precedent wordt voor andere landen. "Was Jessica geboren in een land waar euthanasie voor kinderen is toegestaan, dan zou ze daarvoor in aanmerking zijn gekomen en was haar verhaal wellicht anders verlopen", aldus de vader.

Jean-Jacques De Gucht

Senator en pleitbezorger van het wetsvoorstel Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) is niet erg onder de inruk van de smeekbede. "De familie is duidelijk slecht geïnformeerd en bovendien heeft het filmpje tot doel het debat te vertroebelen", reageerde hij in Het Laatste Nieuws.

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe wet belangstelling wekt in het buitenland. Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte uitvoerig over de 'kinderzelfmoord'.

Koning Boudewijn en abortuswet

De Canadese familie pleit met haar oproep eigenlijk voor een herhaling van de 'abortuskwestie' van 1990. Koning Boudewijn weigerde toen een door het parlement goedgekeurde wet over zwangerschapsafbreking te bekrachtigen. Door een vreemde constructie kwam de wet er toch zonder dat koning Boudewijn ze daadwerkelijk ondertekende.

De koning werd namelijk 36 uur van zijn functie ontheven. Zo kon de regering zelf, zonder koningklijke tussenkomst de wet tekenen. Maar een herhaling van dit scenario door koning Filip lijkt erg onwaarschijnlijk. (AVE)

Onze partners