Vier verdachten schuldig aan groepsverkrachting India

10/09/13 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

Vier Indiërs die verdacht werden van de dodelijke groepsverkrachting van een 23-jarige studente op een bus in New Delhi in december, zijn schuldig bevonden aan doodslag en verkrachting.

Vier verdachten schuldig aan groepsverkrachting India

© Reuters

"De verdachten zijn allemaal schuldig bevonden. Ze zijn schuldig aan groepsverkrachting (...), het vernietigen van bewijzen en aan de doodslag op het slachtoffer dat zich niet kon verdedigen", aldus rechter Yogesh Khanna.

De vier mannen, tussen 19 en 26 jaar oud, hebben hun betrokkenheid bij de verkrachting steeds ontkend. Tegen het einde van het proces verklaarde een van hen dat hij met de bus had gereden, maar niet wist wat er gaande was in de bus zelf.

Zelfmoord

Een vijfde verdachte, die op het moment van de feiten minderjarig was, werd vorige maand al veroordeeld tot drie jaar in een heropvoedingsgesticht. De zesde verdachte, die beschouwd werd als het brein achter de verkrachting, hing zichzelf in maart op in zijn cel.

De 23-jarige studente werd op 16 december gewelddadig verkracht en geslagen met een ijzeren staaf op een bus toen ze op weg naar huis was van de cinema met haar vriend, die ook werd mishandeld.

Doodstraf

De vrouw stierf op 29 december aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De verkrachting zorgde voor internationale verontwaardiging en massale protesten in India. De Indiase overheid voerde naar aanleiding van de protesten strengere straffen in voor daders van seksueel geweld.

De debatten rond de strafmaat gaan woensdag van start. De verdachten riskeren de doodstraf. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners