Vier Syriërs uit 'jungle' Calais mogen van rechter naar Londen

22/01/16 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:07

Vier jonge Syriërs zijn in Londen aangekomen nadat ze van een rechter de toestemming hadden gekregen om het tentenkamp in Calais, de zogenaamde "jungle", te verlaten en naar Groot-Brittannië te komen. Volgens hun advocaat zullen nu ook anderen in aanmerking komen.

Vier Syriërs uit 'jungle' Calais mogen van rechter naar Londen

Kampvuur in Calais © REUTERS

De beslissing van de Britse rechtbank dateert van afgelopen woensdag, waarbij aan het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen werd om de vier Syriërs, volgens The Guardian drie tieners en een volwassene met een mentale beperking, tot het grondgebied toe te laten. De vier mogen zich in Groot-Brittannië bij familieleden voegen, tot de behandeling van hun asielaanvraag is afgelopen.

De jongeren leefden de voorbije twee maanden in het tentenkamp in Calais. De Britse regering verwees naar het verdrag van Dublin, om hen de toegang tot het UK te verbieden. In dat verdrag staat dat de aanvraag van een asielzoeker moet behandeld worden in het eerste Europese land waar zij of hij voet aan wal zet. Maar volgens de rechter zijn er grote bureaucratische problemen in Frankrijk, waardoor het kamp in Calais "een levende hel" is, en hebben de kandidaat-vluchtelingen recht op een familieleven. Hun asielaanvraag moest dan ook in Groot-Brittannië behandeld worden.

'Toepasbaar op anderen'

De advocaat van de Syriërs, Michael Fordham, meent dat dit vonnis de deur openzet voor nog meer vluchtelingen die verenigd willen worden met hun familie in Groot-Brittannië. "Het is zeker dat dit toepasbaar is op anderen, zeker op elke niet-begeleide minderjarige in Calais die familie heeft in het UK".

De Britse regering onderzoekt of ze in beroep zal gaan.

(Belga/RR)

Onze partners