"Vier mensen voor mijn ogen neergeschoten"

02/06/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Volgens de Pakistaanse journalist Syed Talat Hussain, die gevangen werd genomen tijdens de Israëlische raid op het humanitaire scheepskonvooi voor Gaza, schoten de Israëlische commando's in koelen bloede op activisten aan boord.

"Vier mensen voor mijn ogen neergeschoten"

© Epa

Hussain werd woensdag vrijgelaten. Bij aankomst in Jordanië deed hij zijn verhaal, melden internationale media.

Geen wapens

Hussein zei dat er zich op zijn schip, dat als eerste werd aangevallen, geen wapens bevonden. Toen Israëli's mensen probeerden te arresteren, ontstonden schermutselingen. Nadien gooiden mensen alles wat ze konden naar de soldaten.

"Voor mijn ogen zijn vier mensen in het voorhoofd geschoten. Ik zag vier mensen sterven", zei de ankerman van Aaj Television.

Hussain, die in eigen land heel bekend is, kondigde aan dat hij videobeelden zal tonen van de hele episode en meerdere details zal geven in zijn televisieprogramma.

Hij vergeleek ook de Israëlische gevangenissen met Guantanamo Bay. Volgens Hussain kregen de arrestanten geen eten en werden ze verhinderd om te slapen.

Uitgewezen

Israël zegt dat het intussen al meer dan 400 van de zowat 600 buitenlandse pro-Palestijnse activisten het land heeft uitgezet.

Woordvoerder Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken kon woensdagmiddag nog niet bevestigen of de vier Belgische vrouwen deel uitmaken van die groep vrijgelaten activisten.

Doden

Bij de Israëlische raid op het hulpkonvooi vielen maandagochtend minstens negen doden. Wereldwijd werd geschokt gereageerd op de Israëlische interventie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep dinsdag op tot "een voorzichtige respons". Tot een veroordeling van het incident kwam het niet. Clinton zei dat Washington een onderzoek door Israël steunt. Dat moet wel "onpartijdig, geloofwaardig en transparant" zijn, zoals door de VN-Veiligheidsraad gevraagd.

President Barack Obama telefoneerde al met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan om zijn medeleven te betuigen. Een Turkse ngo was de hoofdorganisator van het konvooi.

Lees meer over:

Onze partners