Vier doden bij rellen in Nairobi, kiescommissie ontkent hackeraanval

09/08/17 om 21:50 - Bijgewerkt om 21:50

Bron: Belga

Bij de rellen tegen de voorlopige verkiezingsuitslag in Kenia zijn woensdag bij twee afzonderlijke incidenten vier personen omgekomen. In Mathare, een sloppenwijk in Nairobi, schoten de agenten met scherp en kwamen minstens twee personen om. In het district Tana River vielen gewapende mannen een stembureau aan waar op dat moment nog werd gestemd. Twee daders werden door de politie gedood.

Huidig president Uhuru Kenyatta ligt volgens de voorlopige resultaten, met ruim 96 procent van de stembureaus geteld, ver voor op zijn uitdager Raila Odinga. Kenyatta kreeg volgens die telling 54,32 procent van de stemmen achter zijn naam, tegenover 44,80 procent voor Raila Odinga, maar die laatste verwerpt de resultaten. De kiescommissie werd gehackt en er zou daardoor sprake zijn van "massale fraude" in Odinga's nadeel, aldus de uitdager woensdag in een persconferentie.

De kiescommissie bleef lange tijd onduidelijk over de feiten, maar heeft intussen ontkend dat ze gehackt werd. "Er is op geen enkel moment - voor, tijdens of na de stemming - sprake geweest van een interne of externe inbreuk in ons systeem", verklaarde directeur Ezra Chiloba van de kiescommissie op een persconferentie.

Onze partners