Video: Texaanse agent richt geweer op tieners zwembadfeestje

09/06/15 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:35

Honderen manifestanten zijn in McKinney, Dallas op straat gekomen om het ontslag van een Texaanse politieagent te eisen. Op amateurbeelden was namelijk te zien hoe Eric Casebolt een tienermeisje tegen de grond sleurt en met zijn geweer naar andere jongeren op een zwembadfeestje uithaalt.

Video: Texaanse agent richt geweer op tieners zwembadfeestje

Protest in McKinney bij Dallas tegen politiegeweld. © Reuters

Op YouTube circuleert een zeven minuten durende video die ondertussen al meer dan tien miljoen keer bekeken werd. De amateurbeelden tonen hoe agenten reageren op een incident op een zwembadfeestje in McKinney bij Dallas in het Amerikaanse Texas. Een gemeenschapszwembad organiseerde een feestje met DJ en jongeren kwamen daar massaal op af. Toen zij weigerden te vertrekken wanneer hen dat gevraagd werd, werd de politie erbij gehaald.

En daar zou agent Eric Casebolt volgens sommigen zijn boekje te buiten zijn gegaan. De video toont hoe de blanke agent met zijn geweer naar een aantal Afro-Amerikaanse bezoekers van het zwembadfeestje uithaalt en een zwart meisje in bikini met haar gezicht tegen de grond duwt om vervolgens met zijn knieën op haar te gaan zitten. Ook scheldt hij de zwarte jongeren in de multiculturele menigte uit, bericht persagentschap Reuters.

Protest

Het incident roept opnieuw vragen op bij de rassenkwestie in de Verenigde Staten. Er vielen dan wel geen doden op het zwembadfeestje, het voorval herinnert aan andere gewelddadige acties van agenten tegen Afro-Amerikanen het afgelopen jaar. Iets wat volgens Reuters door mensenrechtenactivisten als een onrechtvaardig gebruik van geweld, vaak dodelijk, tegen minderheden bestempeld wordt.

Ook in dit geval volgde hevig protest. Zo'n 800 mensen trokken de straat op om het ontslag van Casebolt te eisen en een einde te maken aan politiegeweld. Maar voor Dajerria Becton, het vijftienjarige meisje dat door Casebolt werd aangepakt, zou het ontslag niet genoeg zijn: de agent verwrong haar arm en trok aan haar haren, klinkt het.

'Geen kwestie van ras'

Burgerrechtenorganisaties vertelden de reporters dat de acties van de agent door racisme gemotiveerd waren en vragen een onderzoek door de Amerikaanse Justitie.

Anderen reageerden op de Facebookpagina van de politie van McKinney dat de jongeren de agenten tegenwerkten en dat ze hen hadden moeten gehoorzamen toen gevraagd werd om zich niet te verroeren en rustig te blijven. Buurtbewoners getuigden volgens Reuters dat het in dit geval enkel over ongehoorzame tieners ging, niet over hun ras. (WB)

Lees meer over:

Onze partners