VIDEO: Protesten in Kiev worden steeds grimmiger

23/01/14 om 02:32 - Bijgewerkt om 05:55

In Kiev verzamelden zich afgelopen nacht opnieuw tienduizenden pro-EU-manifestanten na een dag van gewelddadige confrontaties met de ordediensten. Daarbij vielen minsten twee doden.

VIDEO: Protesten in Kiev worden steeds grimmiger

Een pro-EU-betoger in Kiev is gewapend met een schild en gasmasker. © REUTERS

Volgens het parket van Kiev stierven twee mannen door kogels in het stadscentrum. De geïmproviseerde medische dienst van de oppositie maakte melding van vijf doden en driehonderd gewonden.

Molotov-cocktails

Woensdagavond werden nieuwe confrontaties gemeld tussen manifestanten en anti-oproereenheden. De oppositie dreigde inmiddels voor donderdag met een 'offensief' door het uitblijven van toegevingen door president Viktor Janoekovitsj.

Bij temperaturen van -10 graden probeerden militanten van de oppositie de beschermende barricades te versterken op het Plein van de Onafhankelijkheid, onder meer met zakken gevuld met verse sneeuw. De toegang tot het plein was beperkt tot enkele doorgangen.

Enkele honderden meters verderop hielden de confrontaties aan tussen manifestanten en ordetroepen. Vooral de Groesjevskistraat is sinds zondag het centrum van gewelddadige confrontaties, met demonstranten die Molotov-cocktails gooien naar de anti-oproereenheden die in dichte rangen opgesteld staan. Een barricade met hoge vlammen van brandende banden houdt de twee kampen uiteen.

Samenscholingsverbod

In Kiev wordt al twee maanden gedemonstreerd door burgers die het niet nemen dat de regering van Janoekovitsj een samenwerkingsakkoord met de EU liet vallen om opnieuw nauwere relaties met Rusland aan te knopen. De protesten flakkerden de voorbije dagen zwaar op nadat de regering bij wet een samenscholingsverbod afkondigde en dreigde om de manifestaties met geweld te ontbinden.

Ook de ordetroepen krijgen er overigens behoorlijk van langs. Sinds de opflakkering van het geweld zondag, telt de politie volgens officiële bronnen 195 gewonden, waarvan er 84 in het ziekenhuis opgenomen werden. Op de video hieronder is te zien hoe agenten in gevechtskledij getroffen worden door Molotov-cocktails en door hun collega's met brandblusapparaten gered moeten worden. Waarschuwing: de beelden zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. (Belga/TV)

Onze partners