Video: Professor plaatst vluchtelingenstroom naar Europa in perspectief

27/08/15 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:11

De Zweedse professor Hans Rosling plaatst de Europese vluchtelingencrisis in perspectief door te tonen waar het merendeel van de Syrische vluchtelingen verblijft.

Enkele blokjes en een kaart, meer heeft de Zweedse professor en directeur van Gapminder Hans Rosling, niet nodig om de huidige Europese vluchtelingencrisis in perspectief te plaatsen. 'Meer dan de helft van de Syrische bevolking (12 miljoen) is vandaag op de vlucht. Acht miljoen ontheemden zijn vluchteling in eigen land. Vier miljoen vluchtelingen wonen in de buurlanden Turkije, Libanon en Jordanië. En hoeveel Syriërs hebben Europa intussen bereikt? Slechts 250.000 personen, dat is twee procent van alle Syrische vluchtelingen', klinkt het.

Armoede

Libanon bijvoorbeeld (honderd keer kleiner dan de EU) is met zijn 4,5 miljoen inwoners dichtbevolkt. Daarbovenop huisvest het land 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. 50 keer meer dan de EU.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is bezorgd over de situatie in de opvangkampen in de regio. '70 procent van de bewoners leeft er onder de armoedegrens.' (AVE)

Lees meer over:

Onze partners