Video: Libische milities vuren raket op olietank af

26/12/14 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:14

In Libië hebben islamistische militanten minstens 20 soldaten omgebracht bij een verrassingsaanval. Ze gebruikten daarbij speedboten in een poging om enkele van de belangrijkste oliefaciliteiten van het land te veroveren.

Video: Libische milities vuren raket op olietank af

© Reuters

Volgens bronnen bij het Libische leger gaat het om strijders van de militie 'Dageraad van Libië', aldus de Britse omroep BBC. Ze vielen de haven van Al Sidra aan met raketten en zetten daarbij een olietank in brand.

Ismail al-Shukri, een woordvoerder van de militie, vertelde persagentschap Reuters dat zijn troepen niet verantwoordelijk waren voor de schade aan de olietank. Dat zou volgens hem het werk geweest zijn van oorlogsvliegtuigen van de overheid. Foto's op sociale media en videomateriaal tonen hoe vlammen uit de tank oplaaien en dikke zwarte rook opstijgt.

Ook in Sirte braken er gevechten uit, daar werd een energiecentrale aangevallen en werden meer dan 20 soldaten gedood. Uiteindelijk werden de militanten er teruggedrongen.

Oost/west

De gedode soldaten waren lid van een bataljon gelinkt aan de troepen van voormalig generaal Khalifa Hifter. Diens strijdkrachten hebben zich achter de internationaal erkende overheid van premier Abdullah al-Thani geschaard, tegen islamistische militanten die de controle hebben gewonnen over meerdere steden, onder andere de hoofdstad Tripoli en Benghazi.

Libië wordt getekend door instabiliteit sinds de omverwerping van kolonel Moamar Kadhafi in 2011. Islamistische milities, vaak restanten van zij die tot die omverwerping hebben bijgedragen, hebben de macht over het westen van Libië. Die bewegingen hebben geprobeerd het voormalige Libische parlement terug te brengen en stelden een parallelle overheid aan, maar die werd echter niet internationaal erkend.

Het land heeft ondertussen twee parlementen en twee regeringen. De andere, die wel internationaal erkend zijn, werden verplicht naar het oosten van het land te verhuizen.

Behalve op politiek vlak, gaat het slecht met de economie: de olieproductie is sterk gedaald, omdat aanslagen en gevechten tot de sluiting van verscheidene installaties hebben geleid. Ook de dalende globale olieprijzen hebben de Libische olie-inkomsten sterk geraakt.

Lees meer over:

Onze partners