Video: Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd in 10 minuten

22/01/16 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:28

Deze video legt haarfijn uit hoe een relatief klein stuk land in het hart van het Midden-Oosten kon uitgroeien tot een van de meest gecontesteerde plekken op aarde.

Video: Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd in 10 minuten

© Reuters

Israël heeft aangekondigd dat het opnieuw een stuk grond op de Westelijke Jordaanoever wil annexeren. Het gaat om gebied van 154 hectare in de buurt van de stad Jericho, het grootste geconfisqueerde gebied van de afgelopen jaren. De Palestijnen beschouwen het stuk grond nochtans als hun land, iets wat de internationale gemeenschap beaamt. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt daarom ook de actie van Israël.

'Meningen over het Israëlisch- Palestijnse conflict zijn vaak te herleiden tot: "het heeft allemaal te maken met religie" of "het conflict is zo complex om te begrijpen"', schrijven Johnny Harris en Max Fisher op de Amerikaanse nieuwswebsite VOX. 'Maar eigenlijk gaat het om een erg recent conflict', weerleggen de journalisten deze mythes. 'Ongeveer een eeuw geleden was de plek nog erg vreedzaam.'

In deze video leggen ze uit hoe een relatief klein stuk land in het hart van het Midden-Oosten kon uitgroeien tot een van de meest gecontesteerde plekken op aarde. (AVE)

Onze partners