VIDEO: Frankrijk vernedert Fox News met humor

20/01/15 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:39

Commotie toen 'terreurexpert' Steve Emerson op het Amerikaanse Fox News beweerde dat Europa heel wat 'no-go-zones' telt die geregeerd worden door moslims. Excuses van de zender volgden een week later. Hier een overzicht van hoe Frankrijk de claims met humor weerlegde, de verontschuldigingen en hoe Brits premier David Cameron Emerson beledigde.

VIDEO: Frankrijk vernedert Fox News met humor

© Screenshot/Le Petit Journal

De aanslagen in Parijs begin januari beroerden de hele wereld. Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ging men op zoek naar antwoorden. Maar die duiding ging het Amerikaanse Fox News overal behalve in Frankrijk zoeken.

Commotie toen 'terreurexpert' Steve Emerson werd opgetrommeld en aan presentator Sean Hannity vertelde dat er 'no-go-zones' zijn doorheen Europa die geregeerd worden door moslims en waar zelfs de politie niet binnen mag. In een ander gesprek met Jeanine Pirro beweerde hij volgens New York Times dat de hele Engelse stad Birmingham islamitisch is: 'niet-moslims gaan er gewoon niet binnen'.

Een uitspraak waarop Brits premier David Cameron reageerde dat 'die man duidelijk een complete idioot' is.

De reactie van Cameron vanaf 1:56

'Ik huilde, maar het was ook irritant'

Maar de grappigste reacties komen uit het land te midden van alle heisa die ontstond door de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Het was met humor dat 'Le Petit Journal' van Yann Barthès op Canal Plus terugsloeg met aan het einde van de rit excuses van de Amerikaanse reporters.

'Ze zonden dit uit tijdens een weekend dat heel Frankrijk en Parijs in shock waren', zei Barthès tegen New York Times. De man presenteert het ludieke actualiteitsprogramma sinds het begin ervan in 2004. 'Ik huilde, maar het was ook irritant dus kozen we voor humor om tegen Fox News in te gaan', verklaarde hij. 'Dat is efficiënter dan van streek te zijn.'

Voor wie de uitspraken van Fox News nog niet hoorde: Barthès en zijn team zonden de nieuwsberichten met Franse vertaling uit.

VIDEO: Frankrijk vernedert Fox News met humor

© Screenshot/Le Petit Journal

De presentator zei dat het programma geen enkele reactie van Fox News had kunnen bekomen en vroeg zijn - ongeveer drie miljoen - kijkers om hulp door e-mailadressen van Fox-medewerkers te dicteren. Vijf minuten nadat 'Le Petit Journal' het bericht op zijn Twitteraccount had geplaatst, werd dat al 7.000 keer gedeeld.

Niet dat het zo zeker is, dat de verontschuldigingen van de Amerikaanse zender dankzij Barthès' programma volgden. Maar, 'het belangrijkste is dat we er plezier in hadden', aldus de presentator in New York Times. 'Het is belangrijk voor het Franse publiek om hiervan op de hoogte te zijn. Ze kennen Fox News niet echt en ze denken dat het een enorme zender is, erg Amerikaans, met presentatoren met sterke stemmen en blonde vrouwen die op barbies lijken.'

'Lijkt het hier op Afghanistan of Irak?'

En dus zorgde Barthès in zijn programma voor eigen duiding bij de 'feiten' van Fox. Zo gingen reporters naar de zogenaamde 'no-go-zones' met de vraag of het daar niet 'leek op Afghanistan of Irak'.

Ook kropen ze in de huid van Fox News-reporters in Parijs.

Volgens Barthès gingen vertegenwoordigers van zijn programma ook naar de kantoren van Fox News in New York om uitleg te vragen, tot de beveiliging hen wegstuurde.

Maar eind goed al goed: Fox News kwam uit voor zijn vergissing(en) en verontschuldigde zich vier keer op televisie voor de verslaggeving over no-go-zones. De zender gaf toe dat er 'geen reden was om te geloven dat die zones echt bestaan'. De verslaggeving werd een 'fout' genoemd en Fox News excuseerde zich bij 'iedereen' inclusief 'de bevolking van Frankrijk'.

Barthès kon alvast verontschuldigingen voor de drie belangrijke pijlers - 'de kaart', 'de enquêtes' en de 'no-go-zones' - afvinken.

'Fouten over moslimgemeenschap in Europa'

In een statement liet vicepresident van het netwerk, Michael Clemente, verstaan dat ze 'een rechtzetting en verontschuldiging hebben uitgezonden op verschillende platformen, zodat kijkers die misschien eerder beginnen volgen waren de kans krijgen de gecorrigeerde verslaggeving te horen', citeert New York Times.

Nieuwsanker Julie Banderas zei dat ze 'de afgelopen week enkele spijtige fouten hebben gemaakt over de moslimbevolking in Europa, vooral over die in Engeland en Frankrijk'. 'Dit gaat vooral over discussies over zogenaamde no-go-zones, gebieden waar niet-moslims schijnbaar niet toegelaten waren en politie niet binnen zou gaan', vervolgde het anker volgens de Amerikaanse krant. 'Om duidelijk te zijn: er is geen formele aanduiding van die zones in die landen en er is geen geloofwaardige informatie beschikbaar om de bewering te staven dat er zulke specifieke zones zijn in die landen waar individuen enkel gebaseerd op hun religie worden uitgesloten.'

Emerson had gezegd dat zulke zones in 'Londen, Zweden en Duitsland' bestonden en hij beweerde nog dat 'er zelfs zones zijn waar rechtbanken gebaseerd op de shariah bestaan, waar de bevolkingsdichtheid van moslims erg hoog is en waar bijna sprake is van een apart land, een staat in een staat', bericht New York Times. De man verontschuldigde zich aan het Britse volk voor wat hij 'slordige research' noemde.

De man weigerde zijn bronnen voor de incorrecte informatie te noemen toen een journalist van de Britse omroep BBC daarnaar vroeg. Maar de Twitteraccount van zijn 'Investigative Project on Terrorism' zorgde voor enige verduidelijking:

Onze partners