Video: 7 jaar Obama in 9 fragmenten

20/01/16 om 17:43 - Bijgewerkt op 21/01/16 om 10:52

Zeven jaar geleden legde de Amerikaanse president Barack Obama zijn eerste eed af. Bekijk hier een compilatie van 9 prikkelende, grappige of ontroerende fragmenten van een van de grootste retorische talenten van zijn generatie.

Video: 7 jaar Obama in 9 fragmenten

Barack Obama legt de eed af, voor zijn eerste mandaat als Amerikaans president, op 20 januari 2009. © Reuters

Barack Obama legde 7 jaar geleden de eed af als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar eindigt zijn mandaat, na twee ambtstermijnen. Om verschillende verwezenlijkingen kan Obama aangevinkt worden als een historische president - denk aan Obamacare of de herstelde diplomatieke banden met Cuba.

Verschillende andere politieke dossiers bewijzen dat ook de man die over de hele wereld veel mensen in vervoering bracht met zijn boodschap over change we can believe in, op limieten botste: de kloof tussen arm en rijk is niet gedicht, racisme is nog steeds een probleem in de VS en de wapenwetten blijven - voorlopig - even liberaal.

Wat wel buiten kijf staat is dat Obama een van de grootste retorische talenten is van zijn generatie, en misschien zelfs ruimer dan dat. Vandaar, bij de zevende verjaardag van zijn eerste eedaflegging: een - allesbehalve volledig - overzicht in 9 prikkelende, grappige of ontroerende fragmenten uit zijn speeches.

Video: Stephany van Cranenbroek

Onze partners