Vicepresidentieel debat: 'waar ken ik hem van?' debatteert met 'hoe heet die ook weer?'

04/10/16 om 16:23 - Bijgewerkt om 19:58

Het is een jonge, maar krachtige traditie: ook de kandidaten voor het vicepresidentschap houden een debat. In het verleden wilde dat nog weleens vonken geven, maar voor hun debat vannacht zijn de vices beschaafder dan de presidentskandidaten. Het zou weleens een serieus debat kunnen worden.

Vicepresidentieel debat: 'waar ken ik hem van?' debatteert met 'hoe heet die ook weer?'

De kandidaten voor het vicepresidentschap Mike Pence en Tim Kaine © AFP

Tot de vorige verkiezingen was de rolverdeling duidelijk: de presidentskandidaat moest presidentieel, dus deftig, lijken en de kandidaten voor het vicepresidentschap konden voor het modderoffensief en de scheldpartijen zorgen. Ditmaal, met Donald Trump op kop, worden de modder en de scheldtermen geserveerd in het grote debat, en lijken de kandidaten voor het vicepresidentschap wat beschaafder. Het zou dus over programmapunten kunnen gaan.

Vorige maandag keken 84 miljoen mensen naar het eerste presidentieel debat. Het debat voor vicepresidenten zal lang niet dat publiek halen. Mike Pence, de Republikeinse gouverneur van Indiana, en Tim Kaine, de Democratische senator uit Virginia, zijn nationaal gesproken onbekende en wat grijze figuren die hun kandidaat en het programma zullen moeten verdedigen.

Ze zijn zo onbekend dat komieken en andere commentatoren er grappen over maken.

Pence is gekozen als een geruststelling voor de Republikeinse basis die Trump niet ziet zitten: hij is een traditionele, evangelische Republikein, die enige tijd probeerde om een wet te lanceren die vrijheid van christenen garandeerde om andersdenkenden en holebi's te discrimineren. Kaine is een gematigde Democraat, iemand die zijn graag harmonica tevoorschijn haalt, die iets van een scout heeft, die vlot Spaans spreekt, en die zoals Hillary tot voor kort heel erg voor vrijhandelsakkoorden was (maar niet langer).

Ook hier, zoals bij de presidentskandidaten, zijn gebaren soms belangrijker dan wat er gezegd wordt. Sarah Palin knipoogde de hele tijd toen ze in 2008 tegenover Joe Biden stond.

Pence en Kaine debatteren vanaf 3 uur in de Belgische nacht.

Onze partners